Intervju Ivice Dačića za „Naše novine“ Vesti

U svom prvom intervjuu na funkciji prvog potpredsednika srpske Vlade Ivica Dačić ističe da će kao šef diplomatije pokušati da od Srbije napravi prepoznatljiv brend i da na toj funkciji ne očekuje probleme i uslovljavanja EU i Rusije, naročito posle aktuelnog konflikta u Ukrajini. O Tadiću ne želi više da govori loše i ne plaši se da će SPS posle četiri godine mandata biti „progutan“ od većinskog koalicionog partnera SNS-a.

Šta ova Vlada donosi novo u odnosu na prethodnu? U čemu vi vidite ključnu razliku?

Kada je reč o ciljevima, prioritetima i energiji koju treba uložiti – razlike gotovo i da nema. Ono što jeste razlika je, pre svega, rezultat koji je Aleksandru Vučiću doneo premijersko mesto i koji njemu i celom kabinetu obezbeđuje ogroman legitimitet za nastavak reformi neophodnih srpskom društvu. S druge strane, ovo je Vlada od koje se strašno mnogo očekuje, i u Srbiji, a i među našim prijateljima u svetu.

Šta je prioritet u resoru koji preuzimate, šta su ključni zadaci srpske dioplomatije u narednom periodu?

Moramo da nastavimo započeto. Srbija je tokom poslednje dve godine povratila ugled, izborila se za ravnopravan tretman, zauzela svoje mesto u Međunarodnoj zajednici i sve to sada treba ne samo da potvrdi nego i da napravi još krupnije korake napred. Pre svega u evrointegracijama, a istovremeno i u odnosima sa ključnim svetskim igračima, zatim sa susedima i na kraju sa ogromnim brojem država koje su tradicionalni prijatelji Srbije (bivše Jugoslavije). Položaj koji smo zauzeli sada moramo da utvrdimo i da sa njega krenemo dalje, napred. Za Srbiju mora konačno da se zna po svemu onom lepom što ona ima i može da pruži, tako da će jedan od zadataka ministarstva biti i promocija naše kulture, turizma, sporta… Ukratko, imam nameru da  od Srbije napravim prepoznatljiv i popularan brend i poštovanog učesnika međunarodnih odnosa.

Srbija se nalazi između dve vatre, Rusije s jedne i EU i SAD s druge strane. Kako će se Srbija ponašati ukoliko sa jedne strane stigne ultimatum koji bi mogao da poremeti odnose sa drugom?

Baronesa Ešton je,koliko juče, rekla da neće biti nikakvih pritisaka i uslovljavanja Srbije i verujem da je ta poruka iskrena i tačna. Nikakve ultimatume ne očekujemo ni od naših prijatelja iz Rusije jer, na kraju, nismo dali bilo kakav povod za nešto slično. Srbija, i svi danas u svetu to poštuju, vodi računa o svojim interesima, ne ugrožavajući pritom interese drugih. Zalažemo se za mirno rešenje svih sukoba, pa i ukrajinskog, znajući iz sopstvenog iskustva koliko trauma i nesreće izazivaju ratovi komšija i prijatelja. Takođe nemamo nameru da bilo kog prijatelja u svetu izgubimo bespotrebnim uplitanjem u stvari na koje nikako ne možemo da utičemo niti da ih rešimo.

Da konkretizujemo slučaj – šta će Srbija uraditi ukoliko EU zatraži raskidanje ugovora o slobodnoj trgovini sa Rusijom?

Ne verujem u takvu mogućnost. I Evropa se, i u ovoj i u svim drugim situacijama, rukovodi interesom građana Evrope i evropskog biznisa. A kako su ti interesi mnogo veći, uticajniji i dalekosežniji od onog koji mi imamo sa Rusijom, verujem da će oni u celoj ovoj priči i prevladati i omogućiti rešenje koje će zadovoljiti sve strane i koje će omogućiti nastavak žive ekonomske saradnje Evrope i Rusije. Milioni radnih mesta i milijarde evra zavise u Evropi od odnosa sa Rusijom i u Rusiji takođe od odnosa sa Evropom, tako da sumnjam da će bilo koja strana hteti da uradi bilo šta što će taj balans da poremeti. Uostalom, i mnoge strane kompanije otvorile su u Srbiji svoje fabrike baš zbog vere da će im naš ugovor sa Rusijom koristiti. Zašto bi sada neko hteo to da promeni?

Iako se to očekivalo, u ovoj Vladi nema Tadića. Da li je razlog za to činjenica da je insistirao da SPS ne bude u njoj i da li ste i vi bili a priori protiv učešća njegove stranke u Vladi?

Boris Tadić je bio predsednik Srbije, a to je institucija koju ja izuzetno poštujem jer mislim da je krajnje vreme da nam institucije postanu važnije od bilo čijeg imena i od bilo koje partije. Samim tim o predsedniku Srbije, pa i bivšem, nemam nameru ništa loše da govorim. A o tome zašto nije ušao u Vladu on sam već dovoljno priča. Nemam šta da dodam, niti sam bio protiv bilo čijeg učešća u Vladi. To ne bi bilo ni realno jer je nisam ja sastavljao, ni pristojno prema onome ko je tu Vladu sastavljao.

Neki komentarišu da je ova Koalicija opasna za SPS, da rizikuje da vas za četiri godine  SNS „proguta“.

Očigledno da oni koji to pričaju zaboravljaju da smo mi sa SNS-om već dve godine u Koaliciji i da, i pored toga, jedini na političkoj sceni nismo progutani. Mi imamo iste ciljeve, delimo dobar deo istih vrednosti, ali smo, istovremeno, dve političke stranke, svaka sa svojim programom i integritetom, i tako će i ostati. S tim što danas postoje mnogo važnije stvari od naših razlika i na njima radimo i radićemo zajedno. A kada ostvarimo rezultat, kada uredimo državu i privedemo kraju pregovore sa EU, kada rešimo nagomilane ekonomske probleme…lako ćemo, i mi i oni, da istaknemo naše razlike.

Spekulisalo se da je neko sa strane, preciznije Rusi, uticao da vi budete u ovoj Vladi.

Spekuliše se i da u Obaminom obezbeđenju ima vanzemaljaca. Što bi se reklo, posao štampe je da štampa, šta god.

Da li ste zadovoljni resorima koje ste dobili kao stranka? Kako komentarišete „zamenu“ resora Saše Antića i Zorane Mihajlović?

Pre svega, izuzetno sam zadovoljan odnosom samog Vučića prema nama, manjem koalicionom partneru. I to je i meni, a i SPS-u bilo sasvim dovoljno, te smo ostavili njemu da sam predloži mesta na kojima misli  da će mu naši kadrovi biti potrebni. Dakle, i Antić i Zorana Mihajlović, na ovim mestima, izbor su Aleksandra Vučića i SNS-a i ja nemam nikakav razlog da to komentarišem. Očekujem da će svako ko je postao ministar u ovoj Vladi svakako dati sve od sebe da postigne dobar rezultat.

Izvor: Naše novine