Најновије

Ивица Дачић у емисији Око Вести

Одлуку ко ће бити амбасадор Србије доноси Влада Србије и док кандидат не добије агреман земље домаћина није пракса да се унапред лицитира именима амбасадора, рекао је за РТС министар спољних послова Србије Ивица Дачић. Модернизација српске државе подразумева јаку дипломатију и прве обавезе ће бити састанак следеће недеље Комитета министара Савета Европе, потом састанак у Солуну министара држава чланица Европске уније и држава Западног Балкана и крајем месеца седница Савета безбедности о Косову, рекао је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Дачић је у емисији Око на РТС-у рекао да одлуку ко ће бити амбасадор Србије доноси Влада Србије и док кандидат не добије агреман земље домаћина није пракса да се унапред лицитира именима амбасадора. „О томе нисмо разговарали и нисмо донели одлуку“, рекао је Дачић на констатацију да су медији већ објавили ко ће бити амбасадор у Сједињеним Америчким Државама.

Дачић изјавио је истакао да је премијеров експозе “свето писмо” за Владу и да ако је Александар Вучић рекао да неће бити смањења пензија, онда то министар финансија Лазар Крстић не би требало да износи у јавност као став целе Владе. „Експозе је свето писмо, а коме се не свиђа може да је напусти“, рекао је Дачић. Упитан да ли је Крстић могао да изнесе такав став без премијера, Дачић је одговорио да Влада води политику и она доноси одлуке.

„Модернизација српске државе подразумева јаку дипломатију и моје прве обавезе ће бити састанак почетком недеље Комитета министара Савета Европе, потом састанак у Солуну министара држава чланица Европске уније и држава Западног Балкана и крајем месеца седница Савета безбедности о Косову“, рекао је Дачић. Дачић је рекао да ће дипломатија Србије посвећено радити на наставку преговора о чланству ЕУ и томе да се до краја грчког председавања Унијом одржи још једна међувладина конференција на којој би се разговарало о отварању поглавља 35.

У исто време потребно је наставити процес нормализације и преговора са приштинским институцијама, рекао је Дачић и додао да је спреман да се укључи уколико то буде тражио премијер, који по предлогу председника Србије води преговоре са Приштином. Дачић је рекао да ће трећи циљ бити проналажење баланса између интереса да будемо чланица ЕУ и притиска да се Србија придружи санкцијама против Русије. „Србија ту има приниципијелни став, поштујемо територијални интегритет сваке државе чланице Уједињених нација, али никада нећемо увести санкције Русији“, рекао је он.

Дачић је најавио да ће 2015. године председавати у име Србије Организацијом за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и да ће заказати састанак свих министара држава чланицом са идејом да се крајем 2015. године у Београду одржи седница шефова држава и влада којом би се обележио јубилеј те организације. Дачић је додао да би значило и присуство представника САД и Русије.

Упитан о местима директора јавних предузећа и запошљавању страначких кадрова, Дачић је рекао да не тражи ниједног директора, јер су му се “смучили” и ови које су имали до сада.

Извор: РТС