Најновије

Дачић и Антић полозили венце на Тргу Славија Вести

Мере за стабилизацију српске економије треба да буду усклађене не само с правним, већ и са социјалним тековинама Европске уније, изјавио је потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић поводом Међународног празника рада, 1. маја. „Зато је важно да се направи што шира сагласност у оквиру социјалног дијалога између синдиката, послодаваца и представника Владе” – казао је Дачић новинарима пошто је заједно с министром рударства и енергетике Александром Антићем положио венац на споменик у Београду оснивачу радничког покрета у Србији и борцу за радничка права Димитрију Туцовићу.

Он је истакао да је дијалог социјалних партнера била политика и претходне Владе, наводећи да ће тако бити и у новој Влади и да ће се водити рачуна како да неколико година економске кризе кроз који земља и грађани пролазе не остави трајне последице по политички, економски и социјални систем Србије. „Колико су радничка права актуелна у данашњем модерном свету сведочи и чињеница да је Први мај, као празник, и даље важан, јер се и даље расправља о темама о којима се говорило пре више од 100 година” – рекао је Дачић.

Према његовим речима, борба за радничка права уско je повезана са економским развојем. “Нема високог нивоа радничких права без економског развоја земље” – нагласио је Дачић и изразио уверење да ће како земља буде излазила из кризе и расправе на ову тему бити много озбиљније и да ће бити све више усклађене са социјалним тековинама ЕУ. Он је подсетио да ЕУ има више од 20 година потписану социјалну повељу, што је, како је навео, основа од које полази и нова Влада Србије.

Упитан да ли ће радити током празника, Дачић је рекао да хоће и да политичари раде невезано за празнике.

Извор: Блиц