Intervju Snežane Bogosavljević Bošković za „Kurir“ Vesti

„Velika mi je čast da na ovakav način služim zemlji. Premijer je u ekspozeu istakao da neće biti tolerisani neodgovornost i nerad. Svi moraju da shvate da nas jedino rezultati mogu dovesti do uspeha i da više nemamo prava na propuste. Ja ću se postarati da u svoj resor uvedem nultu toleranciju na greške. Građani očekuju veću podršku države u oblasti poljoprivrede” – kaže ministarka poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković za Kurir u prvom intervju od stupanja na dužnost.

Na koji način ćete ispuniti ta očekivanja?

– To u poljoprivredi znači imati bolje uslove i za proizvodnju i za plasman. Ali ne samo za plasman voća i povrća ili sirovog mesa već i za obnavljanje prehrambene industrije. Uvek je ekonomski isplativije da se sirovine prerade i prodaju kao gotov proizvod. A Srbija za to ima sve potrebne resurse. Takođe, mora se pojačati kontrola poljoprivrednih proizvoda, pogotovo faza prerade i uvoza, tako da se građani mogu osećati sigurno i zaštićeno u pogledu kvaliteta hrane.

Šta su prioriteti, prvi potezi?

– Postizanje takozvanog tri K srpske poljoprivrede: kvantitet, kvalitet i kontinuitet. Među prvim zadacima je usvajanje strategije razvoja poljoprivrede (2014-2024). Razvoja nema bez velikih ulaganja, a budžetska sredstva opredeljena za poljoprivredu su skromna. Zato ću zamoliti kolegu Krstića da pažljivo sagleda mogućnost da sledeći agrarni budžet bude veći budući da svi znamo da je agrar najvažnija komparativna prednost i velika razvojna šansa naše zemlje.

Koji su ključni problemi?

– Problemi su brojni i ozbiljni zbog zapostavljanja njenog značaja kao razvojnog prioriteta. Ali nemamo čarobni štapić. Moramo mnogo da radimo da bi se rezultati videli. Poljoprivredna proizvodnja je proces. Stočarstvo, osnova poljoprivrede svake ozbiljne države, možda je najbolji primer. Kad su u pitanju urgentne stvari, svakako je najvažnije sagledati stanje i posledice trenutnih vremenskih prilika.

Kao i svake godine? Dokle tako?

– Poljoprivreda je „fabrika pod otvorenim nebom“, a trenutne vremenske prilike i ne idu baš mnogo naruku ratarima, pre svega. Obimne kiše ne dozvoljavaju da se blagovremeno obavi prolećna setva. Neki usevi su uništeni bujicama. Jedna od prvih obaveza mora biti preduzimanje svih mera da se setva uspešno završi. Velika opasnost preti i od gradonosnih oblaka, zbog čega ću insistirati da se obezbedi dobar sistem protivgradne zaštite. Uz to, važno je da poljoprivrednici na vreme dobiju sredstva za subvencije i podsticaje.

Predugo se govori da je poljoprivreda razvojna šansa Srbije. Hoće li seljaku konačno biti bolje?

– Trudiću se da ne zapostavimo nijednu oblast poljoprivrede. Nijedan region. Da pomognemo i poljoprivrednicima u Vojvodini i u Šumadiji i na jugu Srbije. Doći ćemo do najnerazvijenijih krajeva i videti koji su problemi i kako ih možemo rešiti.

Kako ćete se izboriti s poražavajućim činjenicama da Srbija uvozi skoro sve voće i povrće?

– Srbija je zemlja vrednih ljudi i plodnih njiva. To je jedna od naših glavnih komparativnih prednosti. Međutim, kao i svi ostali proizvodi, i poljoprivredni učestvuju u tržišnoj utakmici. Na formiranje njihovih cena, uvoz i izvoz u najvećoj meri utiče tržište.

Vodite i sektor zaštite životne sredine i prirodnih resursa?

– S tim važnim oblastima Ministarstvo poljoprivrede će obuhvatati sve od ratarske, voćarske, stočarske proizvodnje do kompletne zaštite životne sredine koja podrazumeva strateško upravljanje otpadom, hemikalijama, pa do brige o prirodnim resursima kakvi su nacionalni parkovi ili korišćenje mineralnih voda.

Kako cenite rad svojih prethodnika – Glamočića, Kneževića, Petrovića, Dragina?

– Poznati španski filozof Hose Ortega i Gaset je rekao: „Razvoj se ne ogleda u tome da danas poništava juče, već naprotiv, u tome da sačuva ono suštinsko od juče koje je imalo vrlinu da stvori bolje danas“. Sa svojim timom ću pred očima imati viziju razvoja srpske poljoprivrede.

 

Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će rad ministara biti proveravan na šest meseci.

– Spremna sam da se moj rad proverava u svakom trenutku. Rad nadležnih i odgovornih u resoru proveravaće se i češće. Niko neće moći da obavlja odgovorne poslove ako ne pokazuje inicijativu, odgovornost, najbolje rezultate. Svojim saradnicima poručujem da neće biti lako.

Izvor: Kurir

Kategorije: Vesti|Intervju|Ministri