Најновије

Издавања возачких дозвола омогућено и путем интернета Посланичка група

ВАЊА ВУКИЋ, овлашћени представник посланичке групе СПС на Другој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије о Предлогу закона о изменама закона о безбедности саобраћаја на путевима:

“Kао овлашћени представник посланичке групе СПС, желим да кажем да ће наши посланици гласати за овај предлог закона како би омогућили грађанима да благовремено замене своје возачке дозволе издате на старим обрасцима за нову биометријску возачку дозволу. Морам да споменем да је убрзавање издавања возачких дозвола омогућено и електронским издавањем возачких дозвола путем интернета. Најпре, то појефтињује процедуре, како за грађане, тако и за МУП, односно државу. Затим, смањује се могућност корупције, јер просто цео процес ради рачунар, а не човек.”

“Дозволите ми да кажем да ће посланици СПС одустати од даље расправе, свесни ситуације у којој се тренутно Србија налази, а ја ћу се трудити да што краће образложим Предлог закон о измени Закона о безбедности саобраћаја. На почетку, као овлашћени представник посланичке групе СПС, желим да кажем да ће наши посланици гласати за овај предлог закона како би омогућили грађанима да благовремено замене своје возачке дозволе издате на старим обрасцима за нову биометријску возачку дозволу. Сматрамо да је додатни рок од три године сасвим довољан грађанима да замене своје старе возачке дозволе, возачке дозволе на старим обрасцима за нову возачку дозволу.

Уколико имамо у виду да је велики број грађана за краћи временски период заменио своје возачке дозволе, као што је колега из ЈС рекао, од 3.385.624 возачке дозволе које постоје у Републици Србији, замењено је преко 2.150.000 возачких дозвола, а уколико узмемо у обзир и динамику којом се издају нове возачке дозволе, односно возачке дозволе на новим обрасцима, видећемо да је овај рок и те како довољан да грађани своје возачке дозволе замене на време.

Такође, уколико грађани не замене своје возачке дозволе на време, грађани би у том смислу сносили одређене последице, а пре свега везано за међународне споразуме о узајамном признавању возачких дозвола, којима је омогућено да са возачком дозволом Републике Србије путују у земље ЕУ, као и да их замене у земљама ЕУ. Наравно, то важи само за земље са којима имамо потписан тај међународни споразум.

Морам да споменем да је убрзавање издавања возачких дозвола омогућено и електронским издавањем возачких дозвола путем интернета. То је корисно из више разлога. Појефтињује се процедура, како за грађане, тако и за МУП, односно државу. Овим путем издавања возачких дозвола такса која се плаћа банкама смањена је у зависности од таксе до 180 динара. Затим, смањује се могућност корупције, јер цео процес ради рачунар, а не човек. Има и још много других погодности.

Морам да нагласим да је у последњих шест година, од како МУП издаје биометријске документе, издато преко 15 милиона биометријских докумената. Последњих шест година издато је 15 милиона личних карата, возачких дозвола, биометријских пасоша који су представљали и један од услова за визну либерализацију, односно могућност грађанима да путују без виза у земље ЕУ. Тај пасош је један од најмодернијих пасоша у Европи и примењује стандард „ЕАК 1.11“ и ми смо само једна од ретких земаља која има у самом пасошу, односно у чипу отисак прста. Наравно, ту су и саобраћајне дозволе.

Оно чиме Република Србија и МУП треба да се поносе јесте да од тих 15 милиона личних докумената није забележен ниједан фалсификат. Са друге стране, дао бих само још један предлог. Дакле, то сам и раније са секретаром министарства и начелницом Касалицом размишљао, пошто се возачке дозволе које се издају електронским путем подижу у полицијској станици, тај процес би се скратио ако би се дозволе достављале поштом на кућну адресу. Молимо вас да размислите о предлогу да се те возачке дозволе грађанима који то желе, достављају поштом на њихову кућну адресу. ”

Категорије: Посланичка група