Intervju Ivice Dačića za “Kurir” Vesti

Stanje u Obrenovcu mnogo je bolje nego prethodnih dana, zaključio je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić nakon što je juče obišao poplavljeni grad.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da su mu komandant kriznog štaba i Žandarmerije objasnili da i dalje postoje delovi Obrenovca koje treba ispitati.

Nismo videli nikakve žrtve, apropo svih priča koje se pojavljuju po raznim izvorima. Veoma je važno da svi imaju neku vrstu međusobne odgovornosti. Nema potrebe da se podaci kriju. S druge strane, nije dobro da unosimo određene elemente koji nemaju veze sa realnošću i koji samo komplikuju situaciju, poručio je Ivica Dačić.

Pominjete odgovornost? Kada će se to pitanje pokrenuti?

-To pitanje će svakako biti postavljeno, uostalom premijer Vučić je naložio da svi ministri u roku od pet dana dostave izveštaj o svom radu- šta je urađeno u vreme ove vanredne situacije, i njegova je ideja da se taj izveštaj pošalje parlamentu. Naravno, o tome će se raspravljati i na sednici Vlade.

Neki kažu da niko ne treba da odgovara, da se desila prirodna katastrofa koju niko nije mogao da predvidi. Šta vi mislite?

-Nisam imao uvid u to da li je bilo nekih propusta koji bi mogli potvrditi takvu vrstu odgovornosti jer se sada bavim spoljnim poslovima. Mislim da je država pokazala veliku odlučnost, naručito premijer Vučić, i čak i ako je bilo propusta, sve je bilo nadoknađeno velikom posvećenošću, odgovornošću štaba koji je on vodio.

Ali zar nije bilo moguće sprečiti nesreću u Obrenovcu i Krupnju?

-Treba da se vidi da li je do toga došlo zbog nečijeg propusta ili je to bila takva katastrofa da ništa drugo nije moglo da se uradi. Stvarno nisam stručan da o tome govorim.

Vučić kaže da su ministri dobro radili, ali da ima i onih koji nisu zadovoljili standarde. Ko su oni?

-Ne znam. To je pitanje za Vučića.

I vi sedite u Vladi.

-Ne mogu da odgovorim u njegovo ime. Inače, želim da kažem da je on odigrao veliku, značajnu ulogu.

Da li vam je žao što Merkelova nije pozvala i vas, već samo Vučića?

-Zašto bi mi bilo žao? To je na nivou premijera i velika je stvar. Ja imam svoje nivoe komunikacije.

Hoćete da kažete da Merkelova nije vaš nivo?

-Da, nije moj nivo jer sam ja ministar spoljnih poslova.

Ali u prethodnom mandatu bili ste premijer.

-Tada odnosi nisu bili takvi da je moglo doći do bilateralnog susreta, što znači da su sada popravljeni.

Izvor: Kurir