Intervju Branka Ružića za „Danas” Vesti

„Socijalistička partija Srbije je brend koji postoji već 24 godine i prošao je sudbinu svih naših građana u novijoj istoriji. Da li će ime partije otići u istoriju, o tome će odlučiti članstvo u skladu sa stranačkom procedurom. Hipoteze o terminu „progresivna“ po meni nisu realistične, imajući u vidu da je međunarodno prepoznatljiv u socijaldemokratskim krugovima, ali preveden na srpski znači „napredna“, što priznaćete može samo da izazove konfuziju kod biračkog tela u Srbiji. Uostalom, za SPS je ova godina kongresna, tako da ćemo sve važne programske, kadrovske i organizacione odluke doneti do kraja godine“, kaže u razgovoru za Danas Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora SPS, odgovarajući na naše pitanje da li će ova stranka uskoro promeniti ime i postati „progresivna“, o čemu se u javnosti u poslednje vreme spekuliše.

Može li promena imena stranke da skine hipoteku sa SPS iz prošlosti, ukoliko stari kadrovi ostanu na starim mestima?

– Ne razumem o kojim to hipotekama iz daleke prošlosti možemo govoriti, a da pritom ne konstatujemo da smo ih već eliminisali evolutivnim reformama naše stranke. Ukoliko ima nekih novih, a da nisu plod puke tabloidne kriminalizacije najviših funkcionera, državni organi neka urade svoj posao i te „hipoteke“ će biti eliminisane. Partija sigurno neće izgubiti identitet, ali su kvalitativne i evolutivne promene dobrodošle. Najveću šansu u kvalitativnim promenama dao bih dobro proverenoj formuli „spoj mladosti i iskustva“. Neko bi rekao da je SNS pravi primer da se promenom imena može napraviti iskorak, ali se ne sme smetnuti sa uma da je SNS totalno nova politička organizacija i da nije nastala unutrašnjom reformom SRS. Takođe, veliku ulogu igra i energija i posvećenost samog lidera SNS da ta stranka nastane i opstane.

Hoće li se o reformama u SPS izjašnjavati čitavo članstvo?

– Nisam siguran da li je to u ovom trenutku realno ostvarivo, ali videćemo. Kada uspešno preživite „politički cunami“, kada je socijaldemokratska ideja ugrožena, pravi odgovor je, po mom mišljenju, veliko okupljanje i neposredno izjašnjavanje o suštinskim programskim, organizacionim i kadrovskim pitanjima. Siguran sam da bi barem od 150.000 do 200.000 članova i simpatizera izašlo na izbore, a to bi bila i svojevrsna promocija našeg kandidata za budućeg predsednika Republike po modelu koji se oduvek primenjuje u američkoj demokratiji putem preliminarnih izbora.

Zašto odustajete od Socijalističke internacionale? Da li zato što još niste primljeni uprkos dugom čekanju ili zato što ste promenili ideologiju?

– Dobri poznavaoci prilika u Socijalističkoj internacionali znaju da ona iznutra već duže vreme prolazi kroz programsku i organizacionu krizu. Progresivna alijansa, koja se osniva, dinamičan je odgovor na otupljenu ideološku oštricu, birokratizovanu strukturu i anemičnu politiku. Nisam sklon da reforme vidim kao totalnu negaciju naše ideologije i programa, jer bi to značilo da više ne bismo ni vodili politiku, nego bismo trčali za nečijom politikom.

Ima li istine u tome da je Tadić stopirao ulazak SPS u Internacionalu?

– Uloga Borisa Tadića bila je slična ulozi ucveljene, ostavljene devojke. Tačno je da je pomogao u prvim zvaničnim kontaktima na najvišem nivou u SI, ali se nakon svog političkog sunovrata svim silama borio da SPS-u onemogući prisustvo. To nije, naravno, pitanje njegovog uticaja, već procedure koja omogućava legalno blokiranje neke stranke, ali to ne znači da je to i legitimno. On se sada nalazi i u forumima Progresivne alijanse, međutim, uveren sam da će uticaj i legitimitet koji SPS ima u srpskom političkom društvu biti vrednovan i od strane PA na pravi način.

Da li ćete se rešiti i ruže koju imate u simbolu stranke?

– Crvena ruža je sasvim adekvatan simbol i pokazala je da izdržava zub vremena.

Spekuliše se da ste predvodnik struje koja je nezadovoljna tretmanom SPS u vladajućoj koaliciji sa SNS.

– U SPS nema struja poslednjih deset godina, niti će ih biti. Naša uloga u vladajućoj koaliciji je uzrokovana težnjom da se napravi što širi konsenzus oko važnih pitanja koja očekuju odgovore. Imajući u vidu da SNS ima matematički apsolutnu vlast, uloga naših funkcionera u resorima koje predvode jeste da asistiraju, daju doprinos, ličnu ekspertizu u realizaciji ciljeva koje je promovisao premijer. Odluka unutar stranke je doneta jednoglasno, videćemo koliko je bila dalekosežna, ali svakako je sprovodimo svi zajedno i nosimo odgovornost.

Postoje li lični sukob i rivalstvo između vas i Dačića?

– Lično, to ne osećam, niti smatram da je to moguće poučen dosadašnjom višegodišnjom saradnjom.

Da li ćete na Kongresu SPS biti Dačićev protivkandidat za predsedničko mesto, ili ćete se zadovoljiti funkcijom potpredsednika?

– Odluka o terminu održavanja Kongresa još nije doneta, pa samim tim ni kandidature nisu podnete. Ne osećam se kao „mladi lav“, to sam možda bio kada sam obavljao funkciju potpredsednika stranke još 2002. godine. Nema razloga za kupovinu mira u SPS, kadrovski potencijal je dragocen i ima sasvim dovoljno mesta za sve one koji imaju stručno znanje, iskustvo, mladost i energiju, i kojima je na prvom mestu SPS.

Koliko politika postoji u SPS – jedna ili više, kako tvrdi Ivica Dačić?

– Ne promišljamo svi aktuelne političke procese na identičan način, ali imamo monolitno jedinstvo kada demokratski donete odluke sprovodimo.

Da li je tačno, kako kaže Dačić, da je SPS na prošlim izborima dobio glasove samo zahvaljujući njegovom imenu?

– Licitirati ko je koliki doprinos dao bilo bi kao da tražite iglu u plastu sena. Naravno da je za dobar rezultat potrebna hrabrost, vizija i harizma lidera koja nije nedostajala, ali tu su i sve tri partijske mašinerije, SPS-PUPS-JS, koje stoje u pozadini i čine temelj na kome se gradi uspešna politička konstrukcija.

Da li ste se prepoznali u Dačićevoj rečenici da više neće trpeti mangupe u svojim redovima, kojima su lični interesi na prvom mestu?

– Nije pitanje da li se lično prepoznajem u toj rečenici, to prepoznavanje radi članstvo, i dajem punu podršku predsedniku da istraje na prekidu tog trpnog stanja. Siguran sam da je izgovarajući tu rečenicu ciljao upravo na te koji dovode do devijantnih ponašanja, jer je u suprotnom ne bi izgovarao. Videćemo da li će opet dozvoliti da bude zloupotrebljena njegova dobrota ili će princip odneti prevagu.

Da li su vaše nesuglasice sa Vučićem ključno doprinele tome da više ne budete ministar?

– Iznošenje principijelnog stava u javnosti nije nešto što je po svojoj suštini negativno, tako da ne verujem da ima bilo kakve istine u vezi s tim tzv. nesuglasicama. Jednostavno, takav je raspored političkih snaga, i po meni sasvim racionalan kadrovski epilog imajući u vidu želje, potrebe i porive samog premijera.

Kakav utisak je na vas ostavila vaša naslednica na čelu resora za EU Jadranka Joksimović?

– Smatram da je nastavila u dobrom smeru, primerenom dinamikom i znanjem i iskustvom, koje joj je dobra osnova da uspešno radi taj posao.

Hoćete li se zaista povući iz stranke ako vas izaberu za predsednika FK Partizan?

– Porodica, SPS i Partizan su za mene vrednosti koje ne napuštam.

Može li Srbija da sanira štete od poplava?

– Nadam se da više nikada, kao region, nećemo doživeti sudbinu Atlantide da bismo iz sebe izvukli ono najbolje što posedujemo. Važna je i transparentnost na kojoj insistira državni vrh. Podsećam da je država u mnogo težem međunarodnom položaju uspela 1999. i 2000. godine da za 400 miliona nemačkih maraka obnovi infrastrukturne žile kucavice, objekte visokogradnje, a sama vrednost urađenog posla je prelazila čak tri milijarde maraka.

Izvor: Danas