Најновије

Проблем незапослености посебно изражен на КиМ Посланичка група

ЗВОНИМИР СТЕВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије је на Другој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије, у складу са чланом 287. Посланика, поставио питање министру привреде, проф. др Душану Вујовићу:

    “Свакако да један од највећих проблема на територији државе Србије, са којима се свакодневно сусрећемо уназад две деценије, јесте проблем незапослености посебно младе генерације.

    Уз потпуно разумевање за економско стање у коме се као држава и друштво налазимо, посебно у централном делу Србије, уз дубоко жаљење за трагичне поплаве које су нас задесиле, проблем незапослености је посебно изражен и има своју специфичност, сложеност, значај, важност политичку, економску и државну тежину на КиМ. Наиме, прошло је 15 година, а да се нико озбиљно, одговорно системски није бавио проблемом у изналажењу могућности изради дугорочне стратегије и пројеката за будуће младе генерације за запошљавање 15 генерација који су завршили средње школе и факултете.

    Било је разних програма и обећања где су рађене студије. Морам да кажем да резултата није било. Нарочито је то чињено у предизборним кампањама и желим да подсетим да је на КиМ било доста избора на локалном, покрајинском и републичком нивоу.

    Оно што је у претходном периоду рађено од стране Министарства и Канцеларије за КиМ јесте покушај да се изражени проблем незапослености на КиМ ублажи, али свакако то не решава овај велики проблем. Ово истичем због  процеса за КиМ који није јучерашњи, нити данашњи, већ и сутрашњи и ниједног тренутка не желим да умањим тежину и сложеност општег живљења на КиМ јер је живот на простору КиМ и даље тежак, сложен и бременит.

    Да ли треба да подсећам јавност на безбедности и слободу кретања, дупле регистрације, право на имовину, судбину несталих и киднапованих, право за здравству које је ових дана угрожено због недостатка лекова, право на адекватно образовање и остала људска права?

    Лимитирајући фактор и додатно отежавајућа околност је та што се српском народу и осталом неалбанском живљу не пружа никаква могућност запошљавања у такозваним привременим институцијама на КиМ, а да не говорим о великим системима као што је Електропривреда Косова и Метохије, Фабрика цемента „Ђерам Јанковић“, Фабрика фероникла у Глоговцу.

    Да подсетимо јавност да су радници у великим системима и институцијама на КиМ после 1999. године истерани и протерани и не својом вољом изгубили основно право, а то је право на рад. Имајући ово у виду, свакако да представници ЕУ имају одговорност и улогу да заједно са нашом Владом узму учешће у решавању овог горућег проблема. Према евиденцији покрајинске службе за запошљавање КиМ на територији Покрајине има преко 25.000 незапослених лица. У северном делу на евиденцији тржишта рада налази се преко 8.000, на подручју централног дела КиМ 6.500, Поморавском крају 6.000 и последњи изражен проблем је на територији општине Штрпце где има преко 5.000 незапослених.

    Јасна је порука са експозеа председника Владе Републике Србије, Александра Вучића, да се надокнада Србима на КиМ наставља и то без умањења, што је гарант за опстанак Срба на простору КиМ.

    Из ових разлога постављам питање министру привреде у оквиру предлога мера, шта се предвиђа за решавање проблема незапослености на КиМ и да ли ће се у оквиру тих мера довести страни инвеститори у сарадњи са међународним представницима за отварање производних капацитета у српским енклавама на КиМ?”

Категорије: Посланичка група