Intervju Aleksandra Antića za „Naše novine“ Vesti

Najvredniji elektroenergetski objekat u Srbiji, obrenovački TENT, sačuvan je i nakon aktiviranja bloka 1 i 3, a narednih dana pokrenuće se i blok 5, čime se stvaraju uslovi da se srpska elektroprivreda stabilizuje. Tako brza stabilizacija bila je moguća samo zahvaljujući ljudima čije je znanje uspelo da se izbori sa pomahnitalim rekama i sačuva najvrednije resurse srpske privrede. Bez njih,štete za srpsku državu bile bi nesagledive, kaže u intervjuu za „Naše novine“ ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Da li je zbog odbrane TENT-a zapostavljena odbrana Obrenovca?

Takve glasine su budalaština jer je Obrenovac poplavila Kolubara, dok je TENT-u pretila Sava. Mnogi radnici TENT-a žrtvovali su odbranu svojih kuća zarad odbrane TENT-a i to je herojstvo koje država neće zaboraviti.

TENT je odbranjen, ali kolubarski kopovi nisu. Da li je neko odgovoran što su oni sada jezera?

Preispitaće se sve, ali ne postoje pumpe koje su mogle da spreče ovakav dotok vode. Jezera su kopovi „Istok“ i „Zapad“, ostali su u boljem stanju.

Kada će ta jezera ponovo postati ugljenokopi?

Prognoze su dosta pesimistične, najbolja od njih je da je potrebno godinu do godinu i po za saniranje kopova „Istok“ i „Zapad“. Pozvali smo prijatelje iz Evropske komisije, Kine i Rusije da kažu koja je opcija najbolja da se situacija brže sanira. Kop „Crljeni“ je u boljem stanju i tamo proizvodnja treba da počne u narednih nekoliko meseci, dok su polja D i E u dobrom stanju i ugalj je odatle krenuo put TENT-a. Imamo na deponijama do milion tona uglja, koji jeste vlažan i nije u idealnom stanju, ali očekujemo da se isuši.

I u Drmnu ima problema jer su se pojavila klizišta?

Mislim da ćemo se izboriti i sa tom nevoljom. Aktivno je i klizište ispod HE „Zvornik“, ali ne ugrožava rad elektrane.

Štete su očigledno velike. Koji su iznosi i može li EPS sam da ih sanira?

Prve procene pokazuju da je to više od 100 miliona evra. Najveća šteta je u Rudarskom basenu „Kolubara“ i teško je utvrditi kolika je dok se rudnici ne isuše jer se ne zna kakvo je stanje opreme koja je potopljena. Štete na prenosnom i elektriodistributivnim sistemima su ngde oko 20 miliona evra. Država će sve to sagledati do juna i sigurno pomoći.

Kakva je situacija sa hidroelektranama?

Bajina Bašta radi u punom kapacitetu, a Đerdap smanjeno. Zbog nivoa voda u Srbiji, najviše Save, morali smo da snizimo nivo Dunava da bi mogao da primi vodu iz Save. Ispraznili smo akumulaciju na Đerdapu, pa „Đerdap 1“ radi sa smanjenom snagom od 650 megavata, dok HE „Đerdap 2“ radi sa snagom od 50 megavata. Situacija na Drini je povoljna, pa „Bajina Bašta“ i „Zvornik“ rade punom snagom. Situacija se stabilizuje i posle TENT-a, ovih dana bi i Đerdap trebalo da poveća svoj kapacitet.

Da li sve to znači da će u zimskoj sezoni biti dovoljno struje i da neće biti restrikcija?

Restrikcija nije bilo ni u ovim apokalipsičnim uslovima, kada smo na trećini teritorije imali dramu, katastrofu. I tada smo uspeli da obezbedimo struju svuda osim u mestima koja su bila poplavljena. Aktiviranjem TENT-a smo u znatnoj meri stabilizovali naš sistem i smanjićemo potrebu i za uvozom. Dakle, ne treba građani Srbije da brinu, struje će biti.

Neki trgovci strujom pokušali su da zloupotrebe situaciju. Da li će to biti preispitano?

Obavešten sam da će tužilaštvo pokrenuti postupak i preispitati šta se tu dešavalo i da li je bilo elemenata krivičnog dela od pojedinih trgovaca strujom koji su u ovakvim uslovima pokušali da Srbiji naplate struju po tri puta većim cenama. Ukoliko se utvrdi da ima elemenata krivičnog dela, niko neće biti pošteđen.

Iako još niste ni seli u fotelju ministra energetike, poplave su vas iz nje bukvalno izbacile na teren i prema mišljenju javnosti dobro ste „plivali“ u ovoj situaciji.

Tim ljudi koji je oko mene i u EPS-u radio je koordinirano i meni je to u izuzetno teškoj situaciji bilo olakšanje. Javnost neka sudi o našem radu, ali sam siguran da sa ovako stručnim ljudima elektroenergetski sistem ne može da bude „poplavljen“.

Izvor: Naše novine