Најновије

Држава мора да заштити пољопривреднике Посланичка група

СИНИША МАКСИМОВИЋ, народни посланик СПС на Четвртој седници Првог редовног заседања Народне скупштине Републике Србије у заједничком  јединственом претресу о  Предлогу закона о потврђивању Споразума о зајму између Владе Републике Србије као зајмопримца и Владе Емирата Абу Даби (Уједињени Арапски Емирати) као зајмодавца у вези са зајмом од 1.000.000.000 америчких долара, о Предлогу закона о потврђивању Уговора о зајму између Владе Републике Србије и Фонда за развој Абу Дабија за финансирање Развоја система за наводњавање – I фаза, и о Предлогу закона о потврђивању Финансијског уговора ''Апекс зајам за мала и средња предузећа и друге приоритете III/А'' између Републике Србије и Европске инвестиционе банке и Народне банке Србије:

„Имамо велике ресурсе за производњу свих пољопривредних култура. Наши пољопривредници су радни, вредни људи, обрађују своје њиве, али их врло често временске непогоде спрече да уберу оно што су засадили. Од штета временских непогода мора држава да их заштити. Највеће штете им наноси град и суша. Мада се често каже да се од града може нешто и отети, али од сушне године готово ништа. Из тих разлога је добро што ће се уложити средства за наводњавање. Овај кредит за наводњавање ће бити углавном уложен у Војводини. Мислим да је то из разлога што ће се у родној Војводини и најбрже отплатити и вратити. Држава, односно Влада мора да мисли и на друге регионе када је наводњавање у питању, а то су долине Западне, Јужне, Велике Мораве, а наравно и у друге делове Србије“.

„Ја сам народни посланик из Крушевца и најпре представљам и заступам грађане Крушевца и Расинског округа, а у интересу Србије и свих њених грађана.

            Грађани Крушевца у овом тешком тренутку су за земљу Србију и за један број њених грађана учинили максимум да ова тешка катастрофа буде на неки начин што пре превазиђена. Велики број грађана из Крушевца из Расинског округа су директно учествовали у спашавању, људи и имовине на територијама које су биле угрожене овим великим поплавама.

            Желим нешто да кажем, што можда грађани Србије не знају, да је велики допринос дало Јавно комунално предузеће Водовод из Крушевца. На који начин? На начин што ово јавно комунално предузеће газдује акумулацијом Ћелије са које се велики број наших грађана у Крушевцу, а ако бог да у наредном периоду и један већи број грађана Ћићевца, Варварина и других поморавских општина, снабдевају водом. Ово јавно предузеће је управо правилним газдовањем  овом акумулацијом, тј. испуштањем воде из ње, онда када је то могло, а наравно када је било најкритичније, прихваћен је велики део воде коју је носила река Расина и на тај начин је спречена још већа катастрофа дуж Западне Мораве и Велике Морава  па на даље.

            До сада се у Србији променило више Влада, а још више министара за пољопривреду. Све Владе су у протеклом периоду давале велика обећања да ће управо уложити већа средства у овај наш неискоришћени ресурс, а то је пољопривреда. Убеђен сам да ће ова Влада и министарка за пољопривреду искористити ову шансу и ево првог великог корака, а то је ово велико улагање управо у ово о чему данас причамо, а то је овај пројекат наводњавања.

            Имамо велике ресурсе за производњу свих пољопривредних култура. Наши пољопривредници су радни, вредни људи, обрађују своје њиве, али их врло често временске непогоде спрече да уберу оно што су засадили. Од штета временских непогода мора држава да их заштити. Највеће штете им наноси град и суша. Мада често се каже да се од града може нешто и отети, али од сушне године готово ништа. Из тих разлога је добро што ће се уложити средства за наводњавање.

            Овај кредит за наводњавање ће бити углавном уложен у Војводини. Мислим да је то из разлога што ће се у родној Војводини и најбрже отплатити и вратити. Држава, односно Влада мора да мисли и на друге регионе када је наводњавање у питању, а то су долине Западне, Јужне, Велике Мораве, а наравно и у друге делове Србије.

            Наши грађани знају да је држава презадужена па и не воле нека нова задужења, али мислим да им је потпуно јасно да је ово врло повољно кредитно задужење које ће се држави врло брзо вратити и исплатити. Из тих разлога посланичка група СПС ће гласати за узимање овог кредита за наводњавање и за ова друга два кредита“.

Категорије: Посланичка група