Најновије

Положај Србије значајно промењен у свету Вести

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да се позиција Србије значајно променила у свету, додајући да њом није у потпуности задовољан, посебно јер неке земље и даље не схватају да притисци нису продуктивни. Он је, поводом одржавања конференције “Европска трагедија 1914. и мултиполарни свет 2014: Историјске поуке”, у организацији Центра за међународне односе и одрживи развој (ЦИРСД), истакао да Србија више није тема о којој се говори са аспекта изазивања проблема, већ да је фактор решавања проблема. “То је веома значајна промена. О Србији се веома повољно говори на свим важним местима у свету, а то значајно доприноси и начину на који ћемо решавати наше кључне проблеме, а посебно питање Косова”, истакао је Дачић у изјави новинарима.

Он је нагласио да није у потпуности задовољан позицијом Србије у свету јер постоје стара предрасуда и начин размишљања да притисцима на Србију могу да се остваре неки циљеви, на које мисли да Србија сигурно неће пристати. Шеф дипломатије је оценио да су скупови попут данашњег у организацији ЦИРСД од великог значаја, захваливши се свима који се одазвали позиву и дошли у нашу земљу, као и организацији коју води Вук Јеремић на организацији конференције.

“Ова тема је свакако актуелна и биће у наредне четири године. Сигурно није актуелна са аспекта враћања у прошлост, већ извлачења поука из онога што је било у грађењу једног новог светског поретка, који ће се базирати на равноправности односа и избегавању конфликата, нарочито таквих размера какав је био Први светски рат, који је несумњиво за Србију један од најтежих догађаја где је Србија изгубила скоро половину становништва”, објаснио је Дачић.

Србја данас, према његовим речима, води своју спољну политику која је базирана на неколико основних принципа. Он је нагласио да, пошто Србија припада европском животном простору, жели да буде пуноправни члан ЕУ, такође жели да развије пријатељске односе са Русијом и Кином, са којима има традиционално пријатељске односе, али и да тражи ново партнерство са САД имајући у виду да смо једна од ретких земаља која је у оба светска рата била на истој страни.

Наша спољна политика, додао је он, заснива се и на тражењу заједничких интереса које Србија има са земљама Трећег света. С тим у вези је указао на Покрет несвртаних који окупља 120 земаља, а свега је 47 признало једнострано проглашену независност Косова, са којима имамо и економску сарадњу, која се заснива на ономе што је наслеђено позитивно из времена старе Југославије и Тита. “Наш спољнополитички приоритет је и грађење мира и стабилности у региону. У том смислу Србија има и неколико спољнополитички проритета, међу којима је и председавање ОЕБС-ом идуће године, што ће бити велики тест, шанса и изазов да Србија покаже своју нову међународну позицију и значај на међународној политичкој сцени”, оценио је он.

Скуп, како је додао пружа могућност и за размену искустава са аспекта миленијумске агенде које УН форсирају за наредне деценије, грађање економске равноправности и напретка неразвијених земаља.

Извор: Танјуг