Најновије

Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да се Влада још није изјаснила о учешћу Срба на изборима на Косову 8. јуна, али да сматра да треба да буду испуњени сви услови за њихово учесће. “Нисмо задовољни начином на који Приштина злоупотребљава оно што је договорено у Бриселу”, рекао је Дачић на конференцији за новинаре у Министарству спољних послова. Он је навео да влада жели да Срби учествују на изборима јер би то било добро како би остварили што значајнију политичку улогу.

Дачић је такође изјавио да је позиција Србије у вези са кризом у Украјини принципијелна и да Београд поштује територијални интегритет сваке државе чланице Уједињених нација. “Наш став је јасан, наша позиција је принципијелна и ми поштујемо територијални интегритет сваке државе”, рекао је Дачић одговарајући на питање да ли Србија трпи притиске запада да уведе санкције Русији због украјинске кризе. “Ми не можемо да уводимо рестриктивне мере према Руској Федерацији”, поручио је шеф дипломатије.

Дачић је рекао да ће Србија морати да усклади своју политику са политиком Европске уније када постане њена чланица. “Србија није чланица ЕУ, да смо спремни, били бисмо већ њена чланица. Како нисмо спремни да будемо чланица, а треба да будемо спремни одмах сада да прихватимо све што они кажу – то ће бити онда кад постанемо пуноправни члан ЕУ, а дотле ми морамо да водимо рачуна о нашим националним и државним интересима”, рекао је Дачић. “А, нисам видео ни да су све европске земље јединствене око тога”, приметио је Дачић.

Он је позвао земље Запада да се, како је рекао, ману притисака који се тичу односа Србије са Русијом и Кином и додао да неке земље не желе да одустану од праксе притисака на Србију, јер сматрају да једино они “функционишу код Срба”. “Мало су се Срби променили, нема потребе да нас неко притиска, ми ћемо друге да притискамо. Ми ћемо да притискамо тиме што имамо конструктиван став”, рекао је Дачић и додао да “ми знамо шта желимо и шта не желимо, али исто тако и шта морамо, а шта не морамо”. “Нормално је да западне земље имају одличне односе са Русијом и Кином, а проблематично је да Србија има добре односе”, рекао је Дачић.

Напомињујући да Француска продаје Русији ратне бродове, од којих се један зове “Севастопољ” по главном граду Крима, Дачић је приметио “а, нама ће замерити ако неки оркестар који се зове Севастопољ дође да држи концерт. “То не може тако са Србијом”, оценио је српски вицепремијер.

Дачић је рекао да је наложио “људима у министарству да какав је однос према нашим дипломатама, такав однос буде према њиховим дипломатама у нашој земљи”. “У неким државама наше амбасаде не могу да добију ни паркинг место, а овде траже обезбеђење 24 сата”, навео је Дачић и додао да је “у дипломатији реципроцитет мајка и нема друге”.

Дачић је напоменуо и да Србија трпи притиске у вези Косова да не би спречавала његов пријем у међународне организације. Он је навео пример да је Косово поднело захтев за пријем у Венецијанску комисију због чега, како је навео, земље Квинте очекују да Србија не блокира ту иницијативу. “Србија не може да спречи пријем, али неће да гласа и да аплаудира”, нагласио је Дачић.

Србију овог месеца чека жива дипломатска активност, а Дачић је најавио да у Београд у понедељак долази британски министар за европска питања Дејвид Лидингтон, а шеф руске дипломатије Сергеј Лавров највероватније 17. јуна. “Односи са Великом Британијом су за нас од великог значаја, нису много узнапредовали последњих година и ми их стално позивамо да нађемо заједнички интерес”, рекао је Дачић.

У Београд ће 10. јуна, како је најавио, доћи и шеф турске дипломатије Ахмет Давутоглу, са којим ће, између осталог, бити речи о помоћи те земље са санирање последице катастрофалних поплава у Србији.

Дачић је рекао да је упутио позив министру спољних послова Русије Лаврову да посети Србију и да се 17. јун разматра као датум када би он могао да дође. “То је за Србију веома битно и однос са Руском Федерацијом је наш спољнополитички приоритет”, рекао је он и подсетио да је последња посета шефа руске дипломатије Србији била пре три године. Према његовој оцени, толико времена не сме да прође у билатералним посетама са земљом “која нас највише подржава”.

Дачић је најавио и долазак државног секретара Свете столице Пјетра Паролина, који ће боравити у посети Србији од 27. јуна до 1. јула.

Дачић је такође рекао да се чини све како би до краја овог месеца то министарство донело одлуку о попуни упражњених амбасадорских места у 10 држава, укључујући Сједињене Државе, Кину, Немачку, Уједињење Арапске Емирате, Грчку… Он је навео и да је на наменски девизни рачун Владе Србије за санирање последица поплава до 29. маја уплаћено 2,9 милиона евра, а на наменским жиро рачунима у дипломатско-конзуларним представништвима 724.000 евра и 93.000 долара. Преко Пејпал сервиса наше амбасаде у Бриселу са разних страна света уплаћено је 530.000 евра.

У складу са политиком штедње, Дачић је рекао да ће се убудуће организовати службена путовања само “онда кад постоји интерес”, а он сам је нагласио да се одрекао дневница по тој основи. Говорећи о дипломатским пасошима који су издати од јуна 2009. до маја 2014. године, Дачић је рекао је то министарство издало 3.218 службених путних исправа, са роком важења на пет година и да је највећи број издат у складу са законом особама из дипломатије и њиховим члановима породица. “Оно што можемо да урадимо, јесте да предложимо министарству унутрашњих послова да оне путне исправе код којих су разлози њиховог издавања истекли, прогласи неважећим”, навео је он.

Он је рекао да је у том министарству запослено 1.092 људи, а не 1.400 како су пренели поједини медији, нагласивши да се није бавио запошљавањем у том министарству, али и да ће и о томе бити речи у циљу стварања ефикасног министарства.

Дачић је поновио опредељење Србије да до 2018. оконча преговоре о чланству у ЕУ, који би у октобру могли да почну са отварањем поглавља 32 о финансијској контроли.

Шеф дипломатије је рекао да ће сваког првог у месецу организовати прес конференције посвећене раду министарства.

Извор: Танјуг