Ивица Дачић на конференцији ЦЕИ у Бечу Најаве

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће на дводневној конференцији министара иностраних послова земаља чланица Централно европске иницијативе (ЦЕИ), која се данас и сутра одржава у Бечу.

На конференцији, како се наводи у саопштењу Министарства, предвиђено је учешће осамнаест представника земаља чланица. Осим српског шефа дипломатије, предвиђено је учешће министара спољних послова Аустрије, Албаније, Бугарске, Црне Горе, Италије, Хрватске, Словеније и Словачке.

Првог дана конференције, министар спољних послова Србије Ивица Дачић разговараће са министром иностраних послова Аустрије Себастијаном Курцом и министром иностраних послова Босне и Херцеговине Златком Лагумџијом о помоћи Аустрије Србији и Босни у санирању штете настале поплавама.

Састанку шефова дипломатија ЦЕИ присуствоваће и европски комесар за проширење Штефан Филе, који ће одржати посебан састанак са представницима западног Балкана на којем ће се разговарати о динамици и перспективи европских интеграција.

Министарство спољних послова Аустрије најавило је да ће данас после подне почети конференција посвећена западном Балкану. Конференцијом, како се истиче у Министарству спољних послова Аустрије, треба да се још једном подвуче улога Аустрије као државе која заступа и доследно подржава европску перспективу земаља западног Балкана.

Балканска конференција почеће билатералним састанцима шефа аустријске дипломатије са његовим колегама, као и радном вечером о питањима ширења ЕУ, улоге Уније као мировног пројекта и економском стању на западном Балкану.

Како је најављено у Бечу, на скуп су позвани шеф српске дипломатије Ивица Дачић, министар иностраних послова Албаније Дитмир Бушати, Босне и Херцеговине Златко Лагумџија, Црне Горе Игор Лукшић, Македоније Никола Попоски, као и косовски министар Енвер Хоџај.

У уторак скуп ће бити отворен за медије, и конференција ће бити одржана у присуству европског комесара Филеа, као и актуелног и будућег председавајућег ЕУ, шефа грчке дипломатије Евангелоса Венизелоса и италијанске министарке Федерике Могерини, као и потпредседнице Светске банке Лауре Тук.

Скупу ће присуствовати и шефица хрватске дипломатије Весна Пушић, њен словеначки колега Карл Ерјавец, као и словачки и бугарски министри спољних послова Мирослав Лајчак и Кристијан Вигенин.

У уторак после подне одржаће се састанак ЦЕИ, која за време аустријског председавања, обележава 25 година постојања.

Извор: Танјуг

Категорије: Најаве