Најновије

Интервју Новице Тончева за „Наше новине“ Вести

Новица Тончев, народни посланик и функционер СПС-а, власник једне од највећих грађевинских фирми у Србији, каже у разговору за Наше новине да је грађевинска индустрија у Србији пропала јер се годинама уназад држава немарно односила према грађевинарима. „Стање у грађевинској индустрији је катастрофално. На састанку који смо недавно имали са премијером Александром Вучићем указао сам на проблеме у грађевинарству. Рекао сам да је исти овакав састанак одржала и влада Мирка Цветковића заједно са тадашњим министрима Млађаном Динкићем и Оливером Дулићем 2010. и да смо и тада указивали на проблеме, међутим они нису прихватили наше сугестије, због чега је грађевинарство у ситуацији у каквој је данас“ – објашњава Тончев и додаје да су проблеми од тада само кумулирали и расли.

Који су највећи проблеми које има грађевинска индустрија у Србији?

Највећи проблеми на које смо указали и назначили да морају хитно да се реше јесте да се ПДВ не плаћа на фактурисану реализацију већ по наплати ситуације, да држава даје гаранције нашим компанијама за послове на иностраном тржишту. Указали смо  и да у сарадњи са Mинистарством просвете морамо да школујемо занатлије, као и стручњаке у области грађевинарства. Ми инжењере имамо, али нам недостају грађевински техничари, пословође, бригадири, као и керамичари, молери, водоинсталатери и други.

Било је речи у медијима да ће држава подстицати градњу станова који ће коштати око 500 евра по квадрату. Колико је то у пракси реално изводљиво?

Сматрам да цену стана треба да одреди систем понуде и потражње и да држава не би требало ту да се меша, а мислим да је цена од 500 евра нереална ако хоћемо да задржимо и унапредимо грађевинарство у Србији.

Али ако држава даје бесплатно грађевинско земљиште?

Изводљиво је да држава да грађевинско земљиште бесплатно. Међутим, цена стана не одређује само грађевинско земљиште. На том земљишту потребно је изградити комплетну инфраструктуру, уредити земљиште, водоводну инфраструктуру…

Да ли држава високим дажбинама и лошим законима спутава грађевинце?

Нејвећи проблем нису ни закони ни намети. Грађевинарство у Србији треба да воде људи који имају искуства у овој области, са потребном квалификацијом и знањем, и који иза себе имају резултате у области грађевинарства. Овде пре свега не мислим да министра, већ на други, трећи, четврти круг руководилаца.

Жалите се да су домаће грађевинске фирме „скрајнуте“ из великих послова и да је нелојална конкуренција на тржишту.

О овом проблему обавестили смо премијера и указали му на то да Србија има много бољи и квалитетнији кадар од страних компанија. Међутим, услови за учешће на тендерима које је држава расписивала били су такви да су само иностране компаније могле да учествују на њима, а онда наше домаће фирме раде код њих као подизвођачи. Један од примера је Клинички центар у Нишу, где ни фирма као што је „Енергопројект“ није могла да ради већ раде стране компаније.

Шта мислите, хоће ли се нешто променити након састанка са Вучићем?

На овом састанку су премијер и чланови Владе пажљиво саслушали наше предлоге и мислим да ће их прихватити, поставити праве људе који ће доносити законе и прописе у овој области и вратити грађевинарство на место које му припада.

Како санирати последице поплава?

Све гране наше привреде су погођене, међутим најбитније је било спасити људске животе, а материјална штета се увек надокнади. Моја компанија понудиће Влади Србије помоћ у басплатном санирању неколико објеката, а ја ћу лично комплетну моју посланичку плату дати једној породици из угроженог подручја који ће одредити Влада Србије. Општина Сурдулица је из свог буџета издвојила 1.400.000 динара за помоћ и понудила бесплатан смештај за угрожене породице – каже Тончев, који је иначе доктор грађевинских наука.

Извор: Наше новине