Најновије

Сарадња је приоритет региона и ЕУ Вести

У Бечу је настављена конференција министара иностраних послова земаља чланица Централно европске иницијативе, на којој учествује и први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да земље западног Балкана имају много заједничких интереса:

“Очигледно је да имамо заједничке интересе и не треба чекати да нам се десе поплаве да нас то споји”, поручио је Дачић и позвао све земље региона на непосреднију сарадњу.

Дачић је поновио да је национални приоритет и први стартешки циљ спољне политике Србије улазак у Европску унију, што подразумева наставак реформи, дијалога са Приштином, изградњу регионалног мира и стабилности, као и стварања европског система вредности и реформу законодавства.

“Оно што је некада била Југославија, која је зближавала народе и државе, ту улогу у будућности преузима ЕУ. То је можда један од начина за превазилажење међусобних конфликата и смиривање тензија. Понекад имам осећај да ни многи у Европи не схаватају колико смо ми саставни део доброг и лошег дешавања у Европи”, поручио је Дачић и нагласио да је чланство у ЕУ начин да се спречи све оно лоше што се у прошлости дешавало: “Пре 100 година смо ратовали, данас је време да сарађујемо”, закључио је Дачић.

Извор: МСП

Фото: МСП