Најновије

Србија неће окретати леђа пријатељима Вести

Потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да Србија у овом тренутку нема обавезу да се придружује заједничкој спољној и безбедносној политици ЕУ поводом украјинске кризе. „Ми наравно, нећемо окретати леђа нашим пријатељима, али са друге стране, морамо да знамо и шта су наши приоритети односно, не можемо бити против ставова ЕУ, о многим другим земљама, које нису Русија“, рекао је Дачић, који је отворио изложбу „Краљевина Југославија у Друштву народа“ у Ахиву Југославије. Он је навео пример Руанде, рекавши да се Србија није придружила декларацији о мерама против те земље.

Одговарајући на питање о изградњи гасовода „Јужни ток“, Дачић је рекао да су ту искрсли проблеми на релацији Брисел – Москва и да Србија неће моћи много да утиче на њихово решење.

„Очекујемо да ти проблеми буду решени, због тога што су неки други гасоводи, као што је на пример Северни ток, изграђени без проблема. Мислим да нико себи неће узети толико право да угрози енергетску безбедност и стабилност грађана у овом делу Европе укључујући и Србију“, оценио је Дачић. Он је потврдио да Србија није донела одлуку о обустави радова на изградњи Јужног тока кроз Србију, као и да гасовод није уперен ни против кога, већ је у заједничком интересу.

Дачић је такође изјавио да очекује да ће сада после одржаних избора на Косову моћи да се коституише Заједница српских општина, као што је то предвиђено Бриселским споразумом. „Ми очекујемо да ће сада убрзаним темпом моћи да се оствари оно што је договорено Бриселским споразумом. А то је да се конституише Заједница српских општина“, рекао је Дачић. Дачић је истакао да је Влада задовољна одлуком Срба на Косову да учествују на изборима и да сами изаберу своје представнике. „Задовољни смо изласком Срба на изборе, без обзира на то о којем проценту је реч, јер су се одазвали позиву Владе Србије да изаберу своје легитимне органе, како неко не би, наводно у име Срба, давао легитимитет једностраним одлукама које су Албанци доносили у прошлости“, рекао је Дачић.

Он је истакао да Србија има неколико спољнополитичких приоритета: чланство у ЕУ, уз што већи утицај на најважније центре политичке моћи у свету, од Москве па до Вашингтона, и истовремено неговање и развијање односа са традиционалним пријатељима, стварајући мир и стабилност у региону.

Извор: Танјуг