Најновије

Право грађана је да буду информисани Посланичка група

НЕНАД МИЛОСАВЉЕВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије је на Другом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије у складу са чланом 287. Пословника Народне скупштине, поставио посланичко питање  министру културе и информисања , господину Ивану Тасовцу:

“Устав Републике Србије, члан 51. сваком грађанину гарантује право на обавештеност, на истинито, потпуно и благовремено обавештавање о питањима од јавног значаја. Средства јавног информисања су дужна да поштују права грађана на обавештеност, право грађана је да буду информисана, а да информација не мора да се плати. Нажалост, приватизација медија је утицала на прилично ускраћивање овог права. Приватизовани медији најчешће немају интерес да бесплатно информишу грађане о питањима значајним за њихов живот и њихову локалну заједницу.

Претходни период приватизације медија показао је своју лошу страну управо на локалу. Познавајући све негативне последице лоших приватизација медија, желео бих да поставим посланичко питање надлежном Министарству за информисање. Дакле, да ли је Министарство у претходном периоду анализирало последице оваквих приватизација и да ли се размишљало о евентуалној промени концепта приватизације? С друге стране, да ли Министарство размишља о могућности да јавни сервис активира раније постојеће регионалне центре РТС који су на веома квалитетан начин давали регионално значајне информације? Овакав концепт рада јавног сервиса дао је несумњиво велики допринос да све важније информације за живот грађана на локалу буду благовремено достављене и доступне свим грађанима који живе у том региону.

Такође, да ли Министарство размишља и о могућности преиспитивања неких приватизација, као што то држава предлаже да се уради код других важних привредних приватизација? Као што је држава уложила у привреду, тако је држава уложила и у медије и има пуно право да тражи преиспитивање неких приватизација медија. 

Чињеница је да нису приватизовани сви медији који су по закону то требали да ураде, али ти медији, пре свега локални  иако нису приватизовани веома успешно раде и остварују своју уставну и законску улогу. Навешћу неколико примера, а то је ТВ Бор, заправо њен тачан назив је Јавно предузеће „Штампа радио и филм“, па рецимо ТВ Ниш итд, имамо и негативних приватизација као што је ТВ Соко Бања, па радио С 94 Свилајнац, итд.

Уз ово питање уједно имам и предлог да се преиспитају не само неуспешне приватизације, већ изнађе законско решење да се један број регионалних радио и ТВ станица, нарочито оних са истока, југа, па и централне  Србије интегришу у систем јавног медијског сервиса Србије.

Вероватно вам је као надлежном министру познато да већ влада озбиљна паника међу малим локалним радио станицама које финансирају локалне самоуправе због условљене приватизације, а познато нам је лоше искуство многих већ приватизованих локалних медија. Наравно, не споримо позитивна искуства успешно приватизованих медија”. 

Категорије: Посланичка група