Најновије

Неизвестан састанак Дачића и Путина Вести

Први потпредседник Владе Србије и шеф српске дипломатије није могао да потврди да ће се у уторак у Бечу засигурно састати са председником Руске Федерације Владимиром Путином, који ће бити у билатералној посети Аустрији. “Не знам да ли ће до тог састанка доћи пошто је председник Путин у билатералној посети Аустрији, а ја у Беч путујем у организацији ОЕБС-а. Садашњи председавајући, швајцарски министар спољних послова Дидије Буркхалтер и ја, као будући председавајући, отварамо конференцију о питањима безбедности у оквиру ОЕБС-а. Било је предвиђено у ранијој агенди да дође до тог сусрета, али још је неизвесно да ли ће до њега доћи”, изјавио је Дачић новинарима.

Дачић је истакао да ће Србија средином следећег месеца представити Сталном савету ОЕБС-а свој план председавања за следећу годину, и објаснио да Србија намерава да покаже да је озбиљна земља и да ту прилику искористи да врати углед који је раније имала у међународној заједници. “Председавање ОЕБС-ом је можда било лагано у време када смо добили то председавање, међутим политичке прилике су довеле до тога да је то веома компликован посао, будући да су чланице те организације земље од Ванкувера до Владивостока”, казао је Дачић у паузи 14. економског самита Републике Србије.

На питање да ли ће план српског председаваја садржати и иновативан приступ ангажовању ОЕБС-а у украјинској кризи, уколико она буде пролонгирана, Дачић је одговорио објашњењем да ће се о председавању Србије разговарати наредних месеци са најзначајнијим лидерима у Европи и свету, и да је битно да се оно одвија у координацији са њима. Дачић је рекао да би волео да током српског председавања Београд буде домаћин самита шефова држава или влада земаља ОЕБС-а, и да ће се, уколико буде постојала општа сагласност, односно ако буде могуће тај скуп одржати у позитивној атмосфери то и догодити.

Уколико Београд у 2015. не буде домаћин самита ОЕБС-а, свакако ће, како је рекао, у децембру следеће године угостити чланове Комитета министара спољних послова.

Извор: Танјуг