Производња угља задовољава половину зимских потреба Вести

Министар енергетике Александар Антић изјавио је да дневна производња угља од 45.000 тона задовољава потребе Србије у овој сезони, али да ће у зимским месецима та производња моћи да задвољи само половину потреба за електричном енергијом. Антић је на 14. Економском самиту, чији је медијски покровитељ Танјуг Биз, рекао да нам у зимским данима треба производња од 90.000 до 95.000 тона дневно како бисмо имали стабилно снабевање електричном енергијом.

Вода се излила на копове Велики Црљени и Тамнава Исток и Запад, који су најзначајнији и сада се води огромна борба како да се та вода испума, рекао је Антић и најавио да ћемо имати довољно струје уколико се испумпа вода из тих колубарских копова. Министар је прецизирао да Србија 70 одсто струје добија из термоелектрана које због природе технологије морају да се налазе поред река, па су сада доста оштећене у поплавама. “Имали смо драматичну борбу да сачувамо ТЕНТ, термоектрану и рудник у Костолцу и сачували смо их, али нажалост касније је подивљала Колубара и дошло је до поплаве на пољима Б и Д”, рекао је Антић. Он је навео да је енергетски сектор претрпео штету од поплава од око 150 милиона евра и то, како каже, није коначна процена.

Министар је нагласио да је највећи проблем производња електричне енергије и да у најгорем случају посредна штета може да превазиђе непосредну. Он је казао да је Влада већ разговарала са Светском банком и осталим кредиторима како би се обезбедила средства за увоз струје ако то буде неопходно. Антић је најавио да ће у наредном периоду приоритети бити усвајање Закона о енергетици, као и Закона о геолошким истраживањима и рударству. Он је подвукао да су геолошка истраживања једна од највећих развојних шанси Србије, којом би могли да подигнемо ниво инвестиција. “Код нас већ раде велики играчи, рецимо Рио Тинто код Лознице има истраживања везана за јадарит и литијум, што је велика развојна шанса, али ми морамо да нађемо начин да не будемо само земља из које се само извозе сировине”, рекао је Антић.

Министар је поручио да се мора озбиљније ући и у обновљиве изворе енергије, јер смо преузели обавезу да до 2020. године морамо имати 27 одсто енергије из обновљивих извора. Антић и истакао да морамо да изградимо те објекте, јер ако не испунимо тај циљ мораћемо да увозимо зелену енергију.

Говорећи о ветропарковима у Србији, он је рекао да са компанијама које се тиме баве морају да се нађу решења и да се воде разговори, а не да се проблеми решавају у управном поступку, јер за добро решење никада није касно.

Коментаришући Јужни ток, Антић је рекао да се том причом баве велики играчи, да Србија прати дешавања и да је Србија најмање значајна у том односу, али да, како је рекао, не треба отписивати тај пројекат.

Извор: Танјуг