Дaчић сe сaстao сa Хeншoуoм Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић разговарао је са Сајмоном Хеншоом, првим замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава за становништво, избеглице и миграције.

На састанку је разматрано питање спровођења Регионалног стамбеног програма за избеглице, као и решавање проблема интерно расељених лица са Косова и Метохије. Обострано је потврђена добра сарадња Србије и САД у решавању питања дуготрајног расељења у Републици Србији.

Сајмон Хеншо је потврдио снажну подршку САД регионалном процесу за трајна решења за избеглице и реализацију Регионалног стамбеног програма. Указао је на неопходност превазилажења преосталих бирократских препрека и прелазак са фазе припрема на имплементацију. Потврдио је да ће САД наставити да на годишњем нивоу донирају средства за реализацију Програма и изразио уверење да ће након формирања нове Владе бити именована личност на одговарајућем политичком нивоу за реализацију регионалног програма у Републици Србији.

Министар Дачић је указао на и даље велики број избеглица из региона и интерно расељених лица са Косова и Метохије у дуготрајном расељењу у Републици Србији. Захвалио је на посвећености САД решавању избегличког проблема у региону и донирању додатних 10 милиона долара за реализацију Регионалног стамбеног програма.

Сагласио се да је потребно превазићи бирократске препреке са међународним партнерима и на националном нивоу како би коначно почела конкретна реализација Регионалног стамбеног програма у Републици Србији, као највећем кориснику, и пренео уверење да ће ови проблеми ускоро бити превазиђени.

Министар Дачић је истакао да ни након 15 година нису створени услови за одржив повратак интерно расељених лица на Косово и Метохију, где се до данас вратило мање од 5 процената интерно расељених.

Дачић je истакао спремност Републике Србије да у сарадњи са међународним партнерима размотри модалитете решавање питања интерно расељених са Косова и Метохије, укључујући Роме као најрањивију категорију ове популације.

Извор: Министарство спољних послова

Фото: Танјуг