Dogovorena poseta delegacije vodećih japanskih kompanija Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić primio je u posetu ambasadora Japana u Beogradu Masafumija Kurokija. U razgovoru je ocenjeno da su odnosi između dve zemlje u stalnom usponu i potvrđena je spremnost za dalje intenziviranje dijaloga i razmene poseta na svim nivoima. Ministar Dačić izrazio je zahvalnost Vlade i naroda Republike Srbije na dosadašnjim donacijama Japana, koje su u proteklih 14 godina iznosile, uključujući i jenski kredit, ukupno 460 miliona evra, kao i na pomoći upućenoj prilikom nedavnih katastrofalnih poplava koje su pogodile našu zemlju.

Šef srpske diplomatije pozdravio je predstojeću studijsku posetu višeg japanskog zamenika ministra za vanredne situacije Jasutošija Nišimure, koji dolazi u našu zemlju da bi se neposredno upoznao sa posledicama nedavnih poplava pred predstojeću donatorsku konferenciju u Briselu, na kojoj će učestvovati i Japan. Obostrano je konstatovano da, uprkos značajnom povezivanju privredne saradnje, između dve zemlje postoje velike mogućnosti za njihovo dalje unapređenje, posebno na planu većih japanskih investicija u našu privredu.

Ministar Dačić pozdravio je nameru najvećeg japanskog poslovnog udruženja „Keidanren” da u septembru u Srbiju uputi delegaciju predstavnika vodećih japanskih kompanija.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova