Договорена посета делегације водећих јапанских компанија Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић примио је у посету амбасадора Јапана у Београду Масафумија Курокија. У разговору је оцењено да су односи између две земље у сталном успону и потврђена је спремност за даљe интензивирањe дијалога и размене посета на свим нивоима. Министар Дачић изразио је захвалност Владе и народа Републике Србије на досадашњим донацијама Јапана, које су у протеклих 14 година износиле, укључујући и јенски кредит, укупно 460 милиона евра, као и на помоћи упућеној приликом недавних катастрофалних поплава које су погодиле нашу земљу.

Шеф српске дипломатије поздравио је предстојећу студијску посету вишег јапанског заменика министра за ванредне ситуације Јасутошија Нишимуре, који долази у нашу земљу да би се непосредно упознао са последицама недавних поплава пред предстојећу донаторску конференцију у Бриселу, на којој ће учествовати и Јапан. Обострано је констатовано да, упркос значајном повезивању привредне сарадње, између две земље постоје велике могућности за њихово даље унапређење, посебно на плану већих јапанских инвестиција у нашу привреду.

Министар Дачић поздравио је намеру највећег јапанског пословног удружења „Кеиданрен” да у септембру у Србију упути делегацију представника водећих јапанских компанија.

Извор: Министарство спољних послова