Најновије

Конференција за штампу министара спољних послова Ивица Дачић Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић негирао је, на редовној месечној конференцији у Министарству спољних послова, да је Косово постало пуноправни члан Процеса сарадње у југоисточној Европи (ПСЈИЕ) и прецизирао да је договорено да Косово може да учествује у раду те иницијативе у циљу јачања регионалне стабилности. „Није прихваћено да Косово буде члан ПСЈИЕ, овде је избегнуто чланство Косова“, рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија у свим организацијама у којима то буде могуће да спречи чланство Косова уколико није у складу с Бриселским спозумом. „Немамо разлога да ометамо учешће Косова под условима који су дефинисани договором у Бриселу. Свуда где је Косово обележено звездицом део је Бриселског договора који је, на крају крајева, и Србија прихватила“, рекао је Дачић. Он је подсетио да је Србија годинама уназад трпела притиске да дозволи чланство Косова у регионалним организацијама и иницијативама.

Дачић је на конференцији за штампу такође изјавио да прислушкивање које спроводи Америчка националне агенције за безбедност (НСА) није добра пракса и да је изазвала неповерење међу државама, али да је Србија немоћна да било шта промени. „То није добра пракса и ја сам против тога, али ми смо немоћни да било шта променимо.То је тема која је изазвала велико неповерење међу државама у свету“, поручио је Дачић.

Он је рекао да није изненађен што се Србија нашла на списку земаља које НСА прислушкује, али и навео да, кад могу да прислушкукују и друге државе, па и Немачку, зашто не могу и нас. „Неће чути много тога новог од оног што чују на конференцијама за штампу и не морају онда много да се труде“, казао је Дачић и подсетио да му је бивша државна секретарка САД Хилари Клинтон својевремено на састанку рекла да је изненађена што он исто прича и са њом на састанку и на конференцији за медије.

На питање када ће неко од представника Владе отићи у Русију, Дачић је изјавио да ће премијер Србије Александар Вучић следеће седмице у Москви разговарати са највишим руским функционерима о билатералним односима две земље и економским темама. „Циљ нам је чланство у Европској унији, али и да негујемо и развијамо односе са традиционално пријатељским земљама са којима имамо и заједнички интерес, а Русија је сигурно земља са којом имамо заједнички интерес“, рекао је је Дачић на редовној месечној конференцији у Министарству спољних послова.

Дачић је истакао да је посета премијера Србије Русији радног карактера. Он је рекао да треба да имамо састанке са многим земљама и додао „да нам треба и састанак са Обамом и енглеским функционерима“. „Нама је битно да о нама лепо мисле и у Бриселу и у Вашингтону и у Москви“, рекао је Дачић. „Србија која је прокажена, са којом нико неће и не сме да се састане, никоме не треба, па ни народу, такво руководство“, закључио је Дачић.

Дачић је такође изјавио, поводом оцене хрватског председника Иве Јосиповића да у односима две земље постоји технички вакуум, да је у интересу обе земље да се решавају проблеми из прошлости. Он је рекао да се изјава Јосиповића односи на разна радна тела која су формирана у време претходне владе и додао да не зна „докле се стигло са тим“. „Наши односи су редовни у смислу комуникације између министарстава спољних послова Хрватске и Србије“, рекао је Дачић и нагласио да „између две земље постоје две корпе проблема – прва се односи на оно што је остало из прошлости, а друга на оно што је везано за будућност“.

Дачић је навео и да ће на предстојећем Кроација форуму у Дубровнику од 10. до 12. јула разговарати са шефицом хрватске дипломатије Весном Пусић што ће бити, како је оценио, прилика да се разговара о билатералним односима. Како је најавио, и председник Србије Томислав Николић ће учествовати у раду тог скупа. „Ја не тражим нити ми очекујемо да развијамо емотивна осећања једни према другима, већ да трагамо за заједничким интересом ако га имамо, а Србија ће бити на челу у тражењу заједничког језика за међусобно уважавање у региону“, поручио је Дачић.

Извор: Танјуг