Најновије

Србија пожељан партнер у оквиру међународне сарадње Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Петом ванредном заседању Народне скупштине Републике Србије у заједничком  начелном и јединственом претресу о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Уједињених Арапских Емирата о укидању виза за носиоце дипломатских и службених/специјалних пасоша, o Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Италије о сарадњи у области одбране, о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Пољске о сарадњи у области одбране, о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Руске Федерације о војној сарадњи, о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Молдавије о сарадњи у области одбране, о Предлогу закона о потврђивању Споразума између Владе Републике Србије и Владе Републике Азербејџан о сарадњи у области одбране и о Предлогу закона о потврђивању Меморандума о разумевању између Владе Републике Србије и Уједињених нација, који обезбеђује ресурсе прелазним снагама Уједињених нација у Либану (UNIFIL):

„Посланичка група СПС свакако ће подржати све предложене законе о потврђивању наведених споразума. У име Посланичке групе СПС могу да изразим велико задовољство да овде у Народној скупштини, као и увек, имамо високо сагласје око свих ових питања, што значи да смо на једном нивоу свести да су ово веома значајна питања која иду у корист Републике Србије, у склопу онога што су међународни односи и сарадња са међународном заједницом.

              Србија је изашла из великих проблема и из периода конфронтација и неспоразума са међународном заједницом. Не бих о тој конфронтацији и о тим неспоразумима причао, али свакако да је сплет околности учинио да постоји можда и објективни разлог за раскорак који је био у прошлом времену између Србије и међународне заједнице. Дакле, питање је да ли би, на пример, да се Рамбује  прихватао у оно време, данас имали једну добру и перспективну позицију за Србију, која тражи своје место у оквиру међународне заједнице као самостална држава, са пуним суверенитетом, са оним што је њена перспектива.

            Није ми намера да о тим аспектима причам, али, једноставно, данас имамо једну другу позицију –  Србија има пуно пријатеља у свету међу земљама међународне заједнице, а желим да кажем да је свакако политика СПС, а нарочито од времена када је ушла у власт, од 2008. године, на челу са Ивицом Дачићем, дала веома значајан допринос другачијим односима и превазилажењу неспоразума са међународном заједницом. То је резултат владајуће коалиције која је у то време била на власти у Србији од 2008-2012. године, са Демократском странком, а онда  од 2012-2014. године, до избора, када је Ивица Дачић као премијер свакако дао значајан допринос томе, заједно са СНС.

            Ево и данас, за време Вучићеве Владе, од ове године, СПС је такође на истом том курсу грађења добрих односа и налажења начина да уђемо у ЕУ, да будемо равноправан члан ЕУ, надамо се у неко догледно време, и респектибилан чинилац у међународној политици на међународној политичкој сцени.

            Наравно, СПС је следила једну такву активну политику од самог почетка, чак и у време када је била у опозицији, јер се може рећи да заправо после 2000. године и након тог времена СПС приклонила једној новој политици коју и данас разрађује и следи.

            Свакако да је реч о проевропској политици и ми смо данас као земља пожељан партнер у међународној заједници у оквиру међународне сарадње. Значајан допринос оваквом једном курсу и оваквој једној сарадњи са међународном заједницом свакако је дала и политика у области одбране за коју је надлежно пре свега Министарство одбране у оном оперативном смислу. Иначе, Влада је та која стоји иза спољне и унутрашње политике, али ресор одбране је свакако имао значајног утицаја у том правцу  још из ранијег периода, а наравно и данас је ресор одбране  на том курсу. Социјалистичка партија Србије  то подржава.

            Такође значајан допринос је она политика која се водила у области безбедности и сузбијања криминала, нарочито оног међународног формата и ту су бројни споразуми који су закључени у ранијем периоду, па и данас се закључују, као и у многим другим областима.

            Ми имамо на дневном реду Предлог закона о потврђивању Споразума између Владе РС и Владе УАЕ о укидању виза за носиоце дипломатских и службених пасоша. Мислим да ништа природније нема од потврђивања једног таквог споразума, јер смо ми сведоци да имамо изванредне односе са УАЕ, који постоје из ранијег  времена, али свакако да је данас на већем и завиднијем нивоу захваљујући ономе што је политика данашњег  премијера Александра Вучића.

            Дакле, имамо бројне пројекте и сарадњу са овом земљом, примера ради  значајне инвестиције, „Етихад“, па онда „Београд на води“ који је актуелан ових дана и који ће бити наравно још актуелнији у смислу реализације таквог једног крупног пројекта који ће омогућити развој грађевинске индустрије, али и многих других области, велико запошљавање и отварање једне боље перспективе  у области привређивања и економије.

            Такође, на дневном реду имамо и закључивање, односно потврђивање споразума у области одбране са Италијом, Републиком Пољском, Руском федерацијом, Молдавијом и Азербејџаном.

            Веома је значајно да се у тој сарадњи  установи и озакони један правни оквир који омогућава планирање одбране, војно-економска сарадња која је веома значајна, где можемо да остваримо значајан профит и значајне резултате у ономе што је и производња и рад наменске индустрије у тим односима и извоз. Затим, војно-научна сарадња је такође значајна, образовање, обука и најзад мировне операције које такође представљају значајну сферу у ономе што је ширење доброг гласа, да тако кажем, о Србији. Заправо, преко ове области одбране, ми утиремо и налазимо пут за друге сарадње са многим земљама из међународне заједнице.

            Задовољство је да можемо позитивно да оценимо оно што је политика у области одбране Републике Србије, у ономе што је сарадња са међународном заједницом, и ја се надам да ће се она и даље унапређивати, а СПС и у конкретном случају наша Посланичка група ће увек подржавати једну такву политику, а у овом случају подржаћемо све предложене законе о потврђивању ових споразума”.

Категорије: Посланичка група