Велика посвећеност Владе Републике Србије у одбрани од поплава Посланичка група

МИЛЕТИЋ МИХАЈЛОВИЋ, народни посланик Социјалистичке партије Србије на Шестом ванредном заседању Народне Скупштине Републике Србије на заједничком начелном претресу о Предлогу закон о отклањању последица поплава у Републици Србији:

„Овај извештај је свеобухватан и дао је потпуну слику о тежини и размерама елементарне непогоде која је као једна од највећих и најтежих задесила Србију. Такође, даје потпуну слику о ангажовању Владе, државних органа, надлежних институција, локалних самоуправа, њених органа и становништва. Показало се да смо имали на делу потпуну посвећеност, акцију и бригу Владе Републике Србије и свих министарстава. Показало се да су у оквиру својих надлежности сви поступали најбрже што се могло и то је дало резултате. Наравно, неких пропуста је било, али одавно у Србији нисмо имали тако добру координисану акцију и функционисање једног система који је био фокусиран овог пута на спашавање људских живота, на спашавање материјалних добара, евакуацију становништва“.

„Посланичка група СПС, као што је већ нагласио и подвукао овлашћени представник који је говорио, проф. др Жарко Обрадовић, свакако ће подржати предложени Закон о отклањању последица поплава и овај Извештај о елементарној непогоди.

    Овај извештај је свеобухватан и дао је потпуну слику о тежини и размерама елементарне непогоде која је као једна од највећих и најтежих задесила Србију. Такође, даје потпуну слику о ангажовању Владе, државних органа, надлежних институција, локалних самоуправа, њених органа и становништва.

    Показало се да смо имали на делу потпуну посвећеност, акцију и бригу Владе Републике Србије и свих министарстава. Показало се да су у оквиру својих надлежности сви поступали најбрже што се могло и то је дало резултате. Наравно, неких пропуста је било, али одавно у Србији нисмо имали тако добру координисану акцију и функционисање једног система који је био фокусиран овог пута на спашавање људских живота, на спашавање материјалних добара, евакуацију становништва.

    Колико је са једне стране деловало застрашујуће и катастрофално стање у најугроженијим подручјима захваћеним поплавама, толико је са друге стране деловало охрабрујуће и, рекао бих, рад и присуство Владе као и присуство на лицу места најодговорнијих људи у овој држави, на челу са премијером Вучићем. Затим, ту су били и остали министри: Селаковић, Стефановић, Гашић, министар енергетике Александар Антић, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић, а Ивица Дачић је свакако заслужан за то што је окупио велики број амбасадора и дипломата, који су на лицу места видели последице ове катастрофе. Наравно, сваку похвалу  и заслугу да се помене има и  Предраг Марић, човек који води Сектор за ванредне ситуације.

    Поред потпуне и велике посвећености и координираног функционисања целокупног система у одбрани од елементарне непогоде, није било у могућности да се одбранимо од разуздане и побеснеле природе, да тако кажем.

    Штете су заиста велике у свим сферама и у свим секторима живота и рада. С тога, свакако ваља извући одређене поуке и указати на оно што треба да буду мере, а то је употреба наменских средстава за регулисање водотокова, која у прошлости није била онако како би требало. Сада се види шта значи недостатак две или три или чак и више хиљада ватрогасаца и спасилаца и треба радити на таквом попуњавању.

    Такође, обнављање опреме и додатно опремање је веома значајно због будућег времена како се у овим размерама не би поновиле и умањиле такве последице. Потребан је већи надзор над субјектима који имају конкретне надлежности у овим областима. Не сумњам да ће органи Републике Србије, као и Влада, водити рачуна о свему овоме.

    Долазим из Браничевског округа, тачније из Петровца на Млави, са реке која је означена властитом именицом Млава, а која има глаголско значење и чињење да она млави или, како би се другачије рекло, млеви, меље, она носи, ваља, руши све пред собом онда када набуја и веома је тада опасна. У медијима није било довољно речи о поплавама на реци Млави у местима као што је Петровац на Млави и Мало Црниће. У Петровцу смо имали да је настрадао у поплави дечији вртић, са великом штетом, гимназија, 257 кућа, 72 помоћна објекта, 183 хектара засејане површине.

    Када је реч о закону, у првом члану став 2. није наведена општина Мало Црниће која је била обухваћена поплавом и постоји о томе документација. Чуо сам да и неке друге општине нису обухваћене. Поднели смо амандман, али надам се да ће амандман одбора обухватити све те општине и да ће то бити решено на најбољи могући начин.

    Такође, Млава је угрозила термо-енергетски гигант ТЕКО, односно термоелектрану „Костолац“ и површинске копове у „Костолцу“ и околини. Тамо је неколико пута долазио министар енергетике и рударства Александар Антић у друштву са директором ЕПС Обрадовићем. Заједно са директором ТЕКО Драганом Јовановићем и представницима локалне самоуправе Града Пожаревца, такође, уз присуство специјалних група из Француске учињена је значајна одбрана овог термо-енергетског гиганта, што је ипак велики успех у поређењу са „Колубаром“.

    Задивљује заинтересованост и активност младих људи који су у свему овоме учествовали. Тако је било на сваком месту. Тако је било у Петровцу на Млави када су отклањане последице у вртићу или у гимназији или у приватним домаћинствима. Важно је учинити похвалу и фондацијама, хуманитарним организацијама, донаторима. Поменућу фондацију Ане и Владе Дивца, фондацију Новака Ђоковића која је дала 10 милиона динара за реновирање дечијег вртића у Петровцу.

    Када је реч о Предлогу закона о отклањању последица о поплавама, њиме се успоставља транспарентност, легалитет, праведност у послу отклањања последица од поплава и ефикасно завршавање свих послова до почетка грејне сезоне.

    Завршићу са оваквом једном констатацијом, уз напомену да ће СПС гласати за један овакав извештај и закон. Уједно ће гласати о ономе што је била активност, труд и велика посвећеност Владе Републике Србије и свих органа у отклањању и одбрани од ове поплаве“.

Категорије: Посланичка група