Најновије

Балансираном политиком сачувати европски пут и пријатељске односе са Русијом Вести

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је у наредном периоду важно да уз довољно политичке храбрости и уз консултације са пријатељима на истоку и запади обезбеди да Србија не буде највећа жртва напетости у односима између САД, ЕУ и Русије. Дачић је на отвореном делу свечане седнице Владе Србије у Нишу за медије, оценио да ће избалансирана политика Владе Србије када је реч о сукобима у Украјини у наредном периоду бити на испиту, јер наилази на отпор у земљама који желе брз улазак Србије у ЕУ.

Србија, како је подсетио Дачић, уколико жели да реализује свој спољнополитички приоритет, а то је чланство у ЕУ, има обавезу да у предстојећем периоду до затварања Поглавља 31 обезбеди да проценат усаглашености њене спољне политике са спољном политиком ЕУ буде што виши. Он је прецизирао да је у последњих сто дана Влада Србије од 14 спољнополитичких декларација ЕУ подржала десет, јер није могла да подржи четири декларације које се односе на санкције према Русији.

У наредном периоду се могу очекивати оштрије санкције које се тичу забране пословања руским компанијама. То погађа наше државне и националне интересе, не само зато што ће бити све већи притисак да се Србија придружи тим санкцијама, већ и зато што ће пословање тих компанија у овом делу Европе бити доста тешко, тако да могу бити доведени у питање стратешки пројекти за које смо ми животно заинтересовани, као што је Јужни ток, истакао је Дачић.

Подсећајући да је Србија протеклих година успела да измени свој међународни положај и постане држава чија се реч поштује, први потпредседник Владе и министар спољних послова је рекао да ће наставити да у новонасталој деликатној спољнополитичкој позицији балансираном политиком сачува свој европски пут и пријатељске односе са Русијом, а тако и економске интересе који из њих проистичу.

Србија као земља која ће председавати ОЕБС-ом и води активну спољну политику наставиће са проактивном улогом како бисмо спречили негативне рефлексије на нашу међународну позицију, рекао је Дачић, додавши да су поремећени међународни односи такође претња реформским процесима у Србији.

Извор: Влада Републике Србије