Најновије

СПС ће подржати сет три медијска закона Вести

Дијана Вукомановић, председница Посланичке групе СПС је изјавила новинарима да ће Социјалистича партија Србије у дану за гласање подржати сет три медијска закона, који регулише једну изузетно значајну област.

„У мом излагању у Скупштини истакла сам да смо уназад скоро већ четврт века прешли дуг еволутивни пут, заједно. И ми који се бавимо политиком и ви који сте новинари и уредници – од оног вербалног деликта који је био прописан чланом 113. Кривичног закона Југославије па до данашњег уставног гаранта да у Србији нема цензуре, до тога да живимо у време дигиталног друштва. Ми једна медијска заједница, није реч само о професионалцима који се баве медијима и који су посланици медија и нас који смо под критичким мониторингом медија, него је исто тако реч и он нашим слушаоцима и гледаоцима и онима који читају новине. Сви треба да будемо на заједничком задатку развијања једног критичког и демократског друштва“.

„Три су кључне поруке овог сета медијског закона. То је приватизација, држава је одлучила да се повуче из власништва у медијима; Професионализам, медијска писменост, не само новинара и медија него исто тако и читавог друштва; Партнерство између нас који се бавимо јавном сфером, и грађана да бисмо што више ојачали тај критички дух. СПС је на основу пажљивог читања свих чланова ова три Закона закључила да има довољно могућности за јачање простора слободе, за оно уставно начело слободе изражавања мишљења и критичке мисли. Мислим да смо сви на једном заједничком задатку, а самим тим што ће се повећати транспарентност власништва и конкурентност на тржишту информација, биће и квалитетније информисање у Републици Србији“ – закључила је Дијана Вукомановић.

Извор: Танјуг