Рестрикције струје не долазе у обзир Вести

Министар енергетике Александар Антић поручио је да ће за предстојећу зиму бити сигурно обезбеђено око 80 одсто од неопходне производње угља за термоелектране у Србији и нагласио да држава разматра све могуће опције, од увоза струје до увоза угља, “али да рестрикције струје не долазе у обзир”. После обиласка Термолектране (ТЕ) Костолац и површинског копа “Дрмно” , Антић је нагласио да је електроенергетски систем Србије стабилан, и поред обилних падавина које су угрозиле рад неких енергетских постројења. “Желим да уверим јавност да људи који воде ову компанију заједно са радницима, чине све да се овај систем држи под контролом и уверавам вас да је у потпуности под контролом”, рекао је Антић новинарима после разговора са директором ТЕ Костолац Драганом Јовановићем, који га је упознао са стањем у том Привредном друштву.

Према његовим речима, запослени из Електропривреде Србије и Електромрежи Србије чине невероватне напоре и чине подвиге да би се систем снабедвања електричном енергијом држао под контролом. Антић је рекао да ће после несвакидашње катастрофе у Костолцу, у току дана бити поново успостављена производња струје у ТЕ Костолац, у оба блока укупне инсталисане снаге од 550 мегавата.

Министар енергетике је нагласио да ће после престанка падавина бити поново успостављена производња угља на површинском копу “Дрмно”, у пуном капацитету који је потребан за блокове А2 и Б2. “Нећемо користити угаљ са депонија, јер га чувамо за зиму, већ ћемо успоставити његову пуну производњу, па ће чак неколико хиљада тона бити одвожено на депоније”, објаснио је Антић и оценио да када киша буде престала биће потребно око петнаестак дана да се избаци вода из површинског копа “Дрмно”.

Говорећи о производњи струје у време предстојеће зиме, Антић је нагласио да за овакву ситуацију са временским неприликама Србија нема искуства, али се чини све да се обезбеди снабдевање електричном енергијом већим делом из домаћих извора. Антић је подсетио да су запослени у Рударском басену Колубара у току самог поплавног таласа у мају ове године успели да подигну производњу угља и до данас је она достигла ниво од 50.000 тона дневно, чиме се снабедвају Термоелектране “Никола Тесла”.

“Ја очекујем у првој половини августа да ћемо успоставити производњу са копа Велики Црљени у пуном капацитету, значи још 20.000 тона дневно, што ће нас довести на око 70.000 тона угља дневно”, навео је министар енергетике. То је око 80 одсто оне производње угља за термоелектране која је потребна за зимске дане, казао је Антић.

Антић је најавио да ће после испумпавање воде из копа “Дрмно”, што би требало да траје неколико дана, прећи на испумпавање воде са копа Валики Црљени, а после тога следи евакуација воде са површинског копа Тамнава на Колубари. У току је међународни јавни позив за испумпавање воде и муља са копа Тамнава и та процедура биће завршена у току августа, а после тога настаће “трка са временом”, рекао је Антић и додао да је највећа непознаница какве ће бити временске прилике и зато не би желео да лицитира са роковима када ће вода из копа Тамнава бити избачена.

Према његовим речима, држава Србија се спрема за све сценарије, а ако струје не буде довољно из домаћих извора, онда ће морати да се увози и чак се спрема сценарио за увоз угља. “Даћемо све од себе и апсолутно сам уверен да ће енергетски систем бити стабилан и да опција рестрикције струје не долази у обзир”, поручио је Антић.

Извор: Танјуг