Најновије

Редовна месечна конференција за новинаре министра спољних послова Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић осврнуо се на почетку редовне месечне конференције за штампу на резултате Министарства спољних послова током првих 100 дана рада Владе. “Међународни положај наше земље је много бољи него што је био раније. У овој области је остварен велики помак”, рекао је министар, додавши да је МСП у пуној мери било ангажовано у остваривању спољнополитичких приоритета – на првом месту, чланства земље у ЕУ, затим на јачању сарадње са суседима, као и на очувању територијалног интегритета. “Успели смо да се представимо као озбиљан политички играч на међународној политичкој сцени – и у Моксви, и у Паризу, и у Берлину”, рекао је министар Дачић, који је у протеклом периоду био домаћин високим званичницима или МИП-овима 17 земаља.

Говорећи о очекиваном председавању Србије ОЕБС, министар је навео да је Србија 15. јула у Бечу представила свој план председавања том организацијом и да постаје све јасније колико ће то бити тежак посао, истовремено и велики испит способности и зрелости за нашу земљу. „Сигурно да ће бити потребно много политичке мудрости да Србија успе да обави свој посао тако да ОЕБС заиста функционише”, закључио је министар. Најавио је да ће почетком децембра у Базелу бити одржана министарска конференција на којој ће Србија преузети председавање од Швајцарске, док ће први заседање Сталног савета ОЕБС-а под “српском палицом” бити одржано половином јануара у Бечу.

Он је поновио да je први спољнополитички приоритет чланство земље у ЕУ које да подразумева да Србија усклађује своју спољну и безбедносну политику са Бриселом. “То је процес који нас чека и ми имамо ту обавезу, али морамо да имамо у виду и наше националне интересе”, рекао је министар Дачић.

Шеф српске дипломатије изјавио је да се политика Србије по питању кризе у Украјини није променила и апеловао на председнике Русије и Украјине, Владимира Путина и Петра Порошенка, да уложе максималне напоре да се пронађе мирно решење кризе у Украјини. “Ми желимо да се криза у Украјини реши мирним путем. Русија и Украјина су наши пријатељи”, рекао је министар Дачић. Навео је да Србија поштује и подржава територијални интегритет Украјине, а да, са друге стране, сматра, на основу свог искуства, да само дијалог може да доведе до трајног решења. Србија је спремна да, као држава која је блиска и са Украјином и са Русијом и са Бриселом и са Вашингтоном, максимално помогне и да ће то и чинити кроз председавање Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) током 2015. године, закључио је.

Министарство спољних послова, преко своје дипломатске и конзуларне мреже, континуирано прати безбедносне ризике којима су изложени наши грађана у кризним жариштима у свету, рекао је министар. Дипломатско-конзуларна представништва Србије, у границама својих могућности, одржавају редован контакт са свим оним држављанима у иностранству који им се обрате за конзуларну помоћ и заштиту. Обавештавају их о безбедносним ризицима, саветују их о конкретним мерама заштите и помажу им да напусте зону сукоба, уколико они то затраже. Министар је још једном поновио апел свим нашим држављанима којима је потребна евакуација да ступе у контакт са надлежним представништвом или Кризним штабом МСП, а подсетио је и на апел Министарства спољних послова нашим радницима који намеравају да привремено раде у Руској Федерацији да се детаљно информишу о условима рада и прибављању радних виза и дозвола, пре закључивања уговора, како би се избегле негативне последице и принудни повратак из Русије.

Говорећи о планираним активностима за наредни месец, министар је издвојио конференцију о Западном Балкану која ће 28. августа бити одржана у Берлину, на иницијативу канцеларке Меркел. Ова конференција требало би да допринесе јачању односа са Немачком, једном од кључних чланица ЕУ, интензивирању процеса европске интеграције Србије и региона и усмеравању сарадње на Балкану ка конкретним пројектима, чији би циљ био даље јачање инсутријских и привредних капацитета, истакао је шеф српске дипломатије. Најавио је да ће сличну конференцију наредне године организовати Аустрија, а намера је да се овакви скупови организују све док све земље Балкана не постану чланице ЕУ.

На крају, министар Дачић је изјавио да је у Министарству спољних послова организована Радна група под вођством генералног секретара Вељка Одаловића, задужена за нацрт закона о спољним пословима, чији ће акценат бити на рационализацији трошкова, пуној професионализацији дипломатске мреже и дефинисању критеријума за професионално напредовање у оквиру МСП. Министар Дачић је још упутио апел бившим посланицима Народне скупштине и функционерима Владе којима су истекле функције да врате дипломатске и службене пасоше. Ради се о посланицима Народне скупштине Републике Србије из претходног сазива, као и групи бивших функционера Владе Србије, којима је престао или је промењен правни основ за издавање ових путних исправа. Уколико то не ураде, МСП ће, на основу овлашћења које има у складу са одредбама Закона о изменама и допунама Закона о путним исправама, прогласити ове пасоше неважећим, јер нису враћени у законском року од 60 дана, од када је престао правни основ за њихово даље коришћење. Добровољним враћањем дипломатских и службених пасоша, поменути функционери би, поред вршења грађанске дужности и поштовања закона, допринели и уштеди буџетских средства, која се морају издвојити у случају покретања процедуре оглашавања пасоша неважећим.

Извор: Министарство спољних послова