Најновије

У Костолцу ситуација тешка, систем стабилан Вести

Министар рударства и енергетике Александар Антић изјавио је да је због обилних падавина ситуација у термоелектрани Костолац изузетно тешка, али да је енергетски систем стабилан. Антић је за РТС рекао да ће струје бити довољно за зиму, али да грађани морају да штеде и позвао све који се греју на струју да припреме алтернативно грејање.

Он је рекао да је у Костулцу у последњих десетак дана пало 250 литара кише по метру квадратном, а да је годишњи просек падавина у овом крају 600 литара воде по метру квадратном. То показује, како каже, колико је тешко било предузети било шта да до оваквих последица не дође и додао да се у копу Дрвно тренутно налази око 500.000 кубика воде и да је за исушивање копа потребно 10 до 15 дана уколико би се време стабилизује. “Према последњим информацијама које имам Блок А2, који је јуче из техничких разлога искључен, упаљен је и биће стабилизован. Боримо се да одржимо Блок Б2”, рекао је Антић.

Министар енергетике каже да је велико охрабрење у овим несрећама што у термоелектранама раде стручни људи и похвалио све запослене који се, како каже, боре се да сачувају систем и да нико не пита када је крај смене. Он је додао да је у току тендер за испумпавање воду из копа Тамнава у Колубари и да се нада да ће до зиме и из тог копа почети експлоатација угља, али да су спремни и на најгори сценарио. “Имамо разрађена три сценарија. Први је да обезбедимо домаћи угаљ, други је да увозимо угаљ и трећи је да набавимо недостајућу струју. За сва три сценарија бићемо спремни”, рекао је Антић.

Србија, како каже, има најнижу цену електричне енергије у Европи и додао да се праве различите калкулације и припрема пакет мера који ће имати за циљ да подстакну људе да штеде, да их стимулише да плаћају струју, а да ће се водити рачуна о угроженим категоријама.

Извор: РТС