Покренута производња угља на копу Дрмно-15.000 тона дневно Вести

На копу Дрмно у Костолцу покренута је производња угља и већ се производи 15.000 тона дневно, изјавио је данас министар рударства и енергетике Александар Антић и најавио да би вода са тог копа требало да буде испумпана у року од 30 дана.

“Не волим да дајем рокове, али ми делује извесно овај рок који је дао директор и учинићемо све да у року од 30 дана испумпамо воду и за то ћемо ангажовати све неопходне капацитете, а размотрићемо и опцију ангажовања додатних”, рекао је Антић.

Министар је обилазећи коп Дрмно истакао да су запослени у ТЕ КО Костолац направили велики подвиг тако што су успели да на потпуно нови алтернативни начин покрену производњу угља на копу Дрмно.

Производња угља на том копу је покренута јуче поподне и према речима Антића количина од 15.000 тона дневно је нормална прозводња која је довољна за подмиривање потреба за Термоелектрану у Костолцу, а пар хиљада тона иде и на депоније угља које ће се кориситити зими.
“Тренутно раде блокови Б2 и А2 и прозиводе око 540 мегавата струје”, навео је Антић.

Блок за производњу струје А2 је јуче ујутру поново почео да ради након сто је био поплављен у ноћи између среде и четвртка.
“Јако добра вест за све грађане Србије је да смо уз огроман напор запослених у Костолцу и на копу Дрмно успели  да направимо потпуно ново решење за покретање производње”, нагласио је министар.

Производња је покренута тако што је организован алтернативни траспорт угља путем траке, односно такозвани “бај пас”, а раде два багера “400” и “веричар”.
“Ово је још један од доказа да је наш енергетски систем способан да превазиђе проблеме који нису очекивани као и да су људи који раде овде јако стручни”, рекао је Антић.

Према његовим речима, раде се процене штете на копу Дрмно и процена штете би могла да буде позната већ следеће седмице.

Министар је напоменуо да је у претходних 15-ак дана у Костолцу пало 250 литара воде по метру квадратном, док је годишњи просек за Костолац 600 литара по метру квадратном.

Антић је рекао да се тренутно испумпава око 25.000 кубика воде дневно са копа.

Извор Танјуг