Најновије

За победе у миру, не у ратовима Вести

Ивица Дачић изјавио је данас у Каленићу да је време да Србија побеђује у миру а не само у ратовима и да “само земља која поштује традицију може да иде напред”.

“Позивам вас да као народ и држава будемо јединствени, водимо политику која ће бити ефективна, треба нам Србија која ће бити поштована, са којом ће се поности наш народ и делови нашег народа који живи ван Србије”, рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова.

Говорећи на отварању традиционалне културно привредне манифестације Шумадије и Поморавља “Прођох Левач, прођох Шумадију”, која се одржава данас у Каленићу, 16 километра од Рековца, Дачић је истакао да “наша прошлост не може бити наша једина будућност”. 

“Из прошлости морамо да извучено оно најважније и оно што има основну поруку, можда и за нека тешка времена која су пред нама”, рекао је  Дачић. 

Сабор “Продјох Левач, продјох Шумадију” који се одржава 45. пут, је уткан у тадицију овог краја, и постоји потреба да свако из Србије, нарочито младје генерације које не знају можда много о нашој традицији и историји, додју овде да се упознају са народним обичајима и народним стваралаштвом, оценио је он. 

Осврћући се на културно уметнички програм изведен на отварању манифестације “Посвета јунацима из бајке – сећање на Велики рат”, у режији Радојице Кузмановића, Дачић је истакао да је тренутак да се каже и, да ми црпимо инспирације за данашње догадјаје из наше прошлости, да узимамо највредније и сећамо се онога што се дешавало пре 100 година, времена Првог светског рата. 

Сабору су данас присуствовали амбасадори Анголе, Алжира, Пакистана, Марока и Либана у Србији, бивши министар спољних послова Србије Живадин Јовановић, народни посланик Драган Марковић – Палма.