Најновије

Немачка похвалила напредак Србије као импресиван Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић састао се у Берлину са немачким шефом дипломатије Франк-Валтером Штајнмајером. Главне теме разговора биле су билатерални односи, преговарачки процес о чланству Србије у Европској унији, председавање Србије ОЕБС-у, као и Конференција о Западном Балкану, која се на иницијативу канцеларке Ангеле Меркел одржава 28. августа у Берлину. На заједничкој конференцији за новинаре након састанка, министар Штајнмајер назвао је досадашње реформе у Србији импресивним. Министар Дачић поздравио је иницијативу за одржавање Конференције о Западном Балкану, чији успех гарантује чињеница да има веома озбиљног покровитеља у Немачкој. Евроинтеграције региона биће једна од тема Конференције, рекао је министар и захвалио се Немачкој на подршци коју пружа Србији у том процесу. Дачић је рекао да Немачка може да рачуна на Србију као партнера на Западном Балкану и фактор решавања проблема.

Шеф српске дипломатије изразио задовољство што је први пут у посети Немачкој од преузимања функције, и искористио прилику да позове немачког колегу да посети Београд. Односи са Немачком од виталног су значаја за Србију, која ће напорно и предано радити на успостављању што бољих односа и ближе сарадње. Истакавши значај Немачке као главног економског партнера Србије, шеф српске дипломатије изјавио је да би ниво политичког дијалога требало да буде на одговарајућој висини, и изразио интерес за подизање нивоа политичког дијалога не само на савезном, већ и на покрајинском нивоу.

Двојица министара сложили су се да је наступајуће председавање ОЕБС-у значајан задатак за Србију, а министар Дачић је оценио да ће Србија умети да искористи указану прилику како би се доказала као озбиљан и поуздан партнер на међународној политичкој сцени. У оквиру посете, министар Дачић ће разговарати са посланицима Бундестага Петером Бајером (ЦДУ) и Акселом Шефером (СПД), као и са саветником немачке канцеларке за спољну политику и безбедносна питања Кристофом Хојзгеном.

Извор: Министарство спољних послова