Најновије

Није било притисака Немачке Вести

Министар спољних послова и први потпредседник Владе каже за РТС да место Србије у односу Брисела и Москва није била главна тема разговора са шефом немачке дипломатије Франком-Валтером Штајнмајером. Оно што Немачку интересује јесте да ли ће Србија остати на европском путу, а они су свесни принципијелног става Србије, истиче Дачић. Гостујући у Дневнику РТС-а, шеф српске дипломатије је нагласио да у Немачкој није било никаквих притисака јер су сви свесни ситуације и принципијелног става Србије, који се, како каже, састоји из три дела. „Први део је да ми подржавамо територијални интегритет Украјине. Други је да не можемо да уведемо санкције Русији јер би то штетило нашим националним, а пре свега економским ризицима јер бисмо грађане довели у неповољну ситуацију. Треће питање је да Србија неће злоупотребљавати контрамере које је Русија увела чланицама Европске уније“, наводи Дачић.

Шеф дипломатије подсећа да је састанак са Франк-Валтером Штајнмајером био веома добар и да је закључак обе стране да су билатерални односи две земље у успону. Министар спољних послова истиче да Штајнмајер није ни спомињао ед мемоар ЕУ о којем је говорио председники Владе Александар Вучић. „Њих интересује да ли ће Србија остатаи на евроспком путу. Такође, желели би да Србија буде мотор региону у приближавању Европској унији и стабилизацији прилика у региону. Србија је фактор решавања проблема, те је кључна за стабилност региона. Они у томе очекују конструктивну улогу и помоћ“, каже министар Дачић.

Говорећи о самиту земаља Западног Балкана и Немачке у Берлину, који организује Ангела Меркел, шеф дипломатије је рекао да су такве иницијативе постојале и раније, али да су служиле за промоцију оних који су такве самите организовали. Сада је ситуација другачија будући да је немачка канцеларка Ангела Меркел иницијатор овог самита, истиче Дачић. Такође, другачијој слици доприноси и то што ће се следеће године тај самит одржати у Аустрији, а за две године у Француској. Како каже, циљ самита јесте да се нађу заједнички циљеви и да се изврши артикулација тих циљева. Самит ће се састојати из три дела, најављује Дачић. „Први део је састанак премијера држава. Други део је састанак са шефон немачке дипломатије Штајнмајером, а трећи део је састанак са министром финансија Немачке“, каже Дачић и додаје да се све земље озбиљно припремају за овај самит.

Министар Дачић каже да преговори са ЕУ нису на „дугом штапу“. „Било би веома добро и коректно да се приступ Владе Србије овековечи отварањем поглавља 32 и 35“, закључује Дачић.

Извор: РТС