Најновије

Дачић на панел дискусији у Салцбургу Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић говорио је на панел дискусији „2014: Савремена кризна жаришта“ у оквиру конференције посвећене Првом светском рату „1814, 1914, 2014: Лекције из прошлости, визија за будућност“, која се одржава у Салцбургу.

У свом излагању, министар Дачић рекао је да Република Србија преузима председавање ОЕБС-у у деликатном и компликованом моменту на европском простору и нагласио да је учешће ОЕБС-а у решавању украјинске кризе додатна потврда релевантности саме организације.

С обзиром на стално присуство спорова у свету, министар Дачић је истакао да се они морају решавати мирним путем, у складу са међународним правом, како то предвиђа Повеља УН.

Министар је подвукао да би међународни фактори, у складу са својим утицајем на међународној сцени, требало да дају допринос смиривању актуелних криза у Украјини, Ираку, на Блиском истоку, Сирији и да раде на изналажењу одрживих и дугорочних решења.

„Искуство Западног Балкана током деведесетих година прошлог века говори да је конфликте могуће превазићи, о чему данас сведочи све боља сарадња земаља у региону“, рекао је министар Дачић.

Дачић је поновио став да је Европска унија најбољи оквир за све земље региона, у коме ће најлакше остварити своје појединачне интересе.

„Процес европских интеграција је историјски подухват који захтева велике напоре и рационалност свих актера, а Србија је одлучна да у том процесу истраје“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије нагласио је да је Косово и Метохија за Србију најважније безбедносно питање и додао да је Србија посвећена дијалогу Београда и Приштине, као и спровођењу свих договора из Бриселског споразума.

„Србија је одлучна да и даље буде значајан фактор регионалне стабилности и поуздан партнер у међународним односима“, рекао је Дачић, додајући да о томе сведочи њена сарадња са Европском унијом у области Заједничке безбедносне и одбрамбене политике, активно учешће у програму Партнерства за мир, сарадња са УН и ОЕБС-ом, као и иницијативама у домену разоружања.

Извор: Министарство спољних послова

Фото: Танјуг