Најновије

Дачић предводи српску делегацију на седници Савета безбедности УН Вести

Делегацију Србије на седници Савета безбедности УН о Косову и Метохији, заказану за петак 29. август предводиће шеф дипломатије Ивица Дачић. Дачић ће у Њујорк отпутовати из Берлина, где ће дан раније са премијером Вучићем учествовати у раду Конференције о западном Балкану, чији је домаћин немачка канцеларка Ангела Меркел.

Са Дачићем на Ист Ривер путује и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, а српски званичници искористиће прилику да пред најутицајније светске земље још једном изнесу проблеме са којима се Срби у покрајини суочавају. Дачић ће затражити подршку за коначно формирање Заједнице српских општина у складу са Бриселским споразумом. Српски шеф дипломатије позваће и чланице УН да подрже предлог генералног секретара УН Бан Кимуна да се оснује специјални суд за ратне злочине ОВК на Косову.

На седници СБ у петак биће представљен редовни тромесечни извештај Бан Кимуна о ситуацији у јужној српској покрајини у којем генерални секретар позива Београд и Приштину да што пре наставе дијалог о нерешеним питањима, после паузе због косовских избора.

Извор: Танјуг