Најновије

Интервју Ивице Дачића за “Тагесшпигл” Вести

Гопсодине министре, Србије жели чланство у ЕУ, међутим, истовремено има блиске односе са Русијом. Да ли је ваша ситуација упоредива са Украјином?

За разлику од Украјине ми никада нисмо били у дилеми. Чланство у ЕУ је један од наших најважнијих стратешких циљева, који смо јасно формулисали. Русија је то увек прихватала. Ми никада нисмо били део СССР. Русија, ипак, има велике привредне интересе у Србији. Русија никада на нас није вршила притисак, јер смо увек јасно истицали да чланство у ЕУ неће угрозити наше пријатељство према Москви.

Чак и по питању територијалног интегритета постоје паралеле између Украјине и Србије. Како процењујете тежње ка независности делова Украјине?

Оно што се догодило са Косовом и начин на који је Приштина прогласила независност– без сагласности државе, чији је Косово саставни део – отворена је Пандорина кутија. Постоји много могућих сценарија ове врсте у свету. Ситуација на Криму је само једна од њих. Такви, компликовани конфликти могу бити решени само дијалогом. У случају Косова тренутно све стране избегавају тему статуса, али доћи ће време када ће се то питање поново наћи на дневном реду. Једнострано проглашење независности Косова од стране Приштине за нас је неприхватљиво. Ми тежимо решењу које би било прихватљиво за обе стране.

Русија је била ваша најважнија подршка у овом питању у СБ УН. Међутим, у украјинском конфликту, Москва сасвим другачије аргументује ствари, при чему се доводи у питање територијални интегритет земље. Шта то значи конфликт око Косова?

Велике силе могу себи да дозволе луксуз да мењају своју позицију – ни САД не раде другачије. Ја бих желео да све западне државе бране и наш територијални интегритет као што бране украјински. Али, не гледам у прошлост. Само желим да нагласим да нико није профитирао од двоструких стандарда. Стога се надам да ће у Украјини ускоро завладати мир и да ће се покренути дијалог о спорним питањима. Ми поштујемо територијални интегритет Украјине.

Зашто се онда Србија није придружила санкцијама ЕУ против Русије?

Нас упозоравају да не извозимо воће у Русију, док се подразумева да Француска испоручује ратне бродове. Ми смо мала земља, али не би требало просто игнорисати наше интересе. Србија треба да усагласи своју спољну политику са спољном политиком ЕУ. Конкретно, то изгледа тако што ми добијемо е-мејл из Брисела и у року од једног сата треба да дамо своју сагласност у вези са одређеним питањем. Наравно да знамо шта су наши домаћи задаци, али ми бисмо желели да будемо укључени и у процес одлучивања.

Да ли ваш став око санкција има везе са чињеницом да Русија много инвестира на Балкану?

 И због тога нас критикују. На то могу само да кажем, а где су на Балкану инвеститори из западних земаља? Зашто не долазе? Чак је и Турска присутнија од свих западних земаља заједно. Због тога смо захвални да се на иницијативу канцеларке Ангеле Меркел у четвртак у Берлину одржава привредна конференција са државама Западног Балкана.

Извор: Министарство спољних послова