Најновије

Ивица Дачић на Конференцији о Западном Балкану Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић истакао је на Kонференцији о Западном Балкану, која се одржава у Берлину, да је Западни Балкан регион мира и стабилности, који очекује брзо приступање Европској унији.

Министар Дачић, један од учесника на министарском панелу названом: „Eкономско управљање и приближавање ЕУ“, захвалио се Влади Савезне Републике Немачке и министру иностраних послова Франк-Валтер Штајнмајеру на иницијативи и личном ангажману да се ова конференција одржи.

Министар Дачић нагласио је да је нови приступ ЕУ, по коме ће поглавља 23 и 24, која се односе управо на владавину права и борбу против корупције, бити отворена на самом почетку преговарачког процеса, у најбољем интересу држава кандидата за чланство.

„Европске интеграције су најефикаснији и најбржи начин да достигнемо високе стандарде у овим областима, кључним за свеобухватни развој државе и друштва и обезбеђивање економског раста и друштвеног просперитета. Приоритети Србије су изградња правне државе и владавине права, што су, уједно, и предуслови за привлачење страних инвестиција и активирање малог и средњег предузетништва у земљи“, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије истакао је да су током 2013. године усвојене Стратегија реформе правосуђа и Стратегија за борбу против корупције, које детаљно прецизирају све мере и рокове за имплементацију.

Када је реч о унапређењу законодавног процеса у овим важним областима, Дачић је нагласио да је за Србију значајна помоћ ЕУ, као и билатерална помоћ и подршка држава као што је Немачка.

Шеф српске дипломатије подвукао је да треба уложити напоре како би се, због потенцијалних инвеститора, побољшали законодавни оквири и примена закона, те изградила култура која има „нулти степен толеранције“ према корупцији.

Министар Дачић је рекао да Србија не очекује од ЕУ попуштања кад је реч о испуњавању критеријума за чланство и да је спремна на продубљивање сарадње у циљу убрзања европске интеграције региона, како са онима који су у процесу европских интеграција одмакли даље од Србије, тако и са онима којима тек предстоје значајни кораци на том путу.

„Сматрамо значајним да на том путу свако напредује у складу са сопственим заслугама, без наметнутог уједначавања темпа“, закључио је министар Дачић у свом обраћању.

Извор: Министарство спољних послова

Фото: Танјуг