Најновије

Надам се да ће цео регион следити пут ка ЕУ Вести

Немачки радио „Deutschlandsfunk“ преноси речи министра спољних послова Републике Србије Ивице Дачића уочи Конференције о Западном Балкану, која се одржава у Берлину, да Србија, као водећа земља у региону, радо преузима улогу председавајућег ОЕБС-ом, и нада се да ће Балкан постати јединствено тржиште, односно да ће све земље региона заједнички заступати своје интересе и заједнички следити пут ка ЕУ, али свака брзином коју заслужује.

Министар Дачић је рекао да је свестан чињенице да нису све земље чланице ЕУ јединствене када је у питању проширење Уније, што сматра потпуно логичним, имајући у виду економску кризу, која је погодила чак и економски развијене земље ЕУ. Додао је да је цена придруживања ЕУ мање развијених земаља ипак мања у односу на цену и последице са којим би се те земље суочавале у случају да не постану чланице ЕУ.

У другом делу Конференције министар Дачић ће се састати са својим колегама, шефовима дипломатија земаља ЗБ. Како „Deutschlandsfunk“ јавља, говорећи о Косову и Метохији, српски шеф дипломатије нагласио да је једино могуће решење оно које је засновано на договору и миру.

Извор: Министарство спољних послова