Најновије

Србија жели да буде стабилизујући фактор Вести

Министар иностраних послова Србије Ивица Дачић изјавио је поводом Конференције о западном Балкану у Берлину да је Балкан предуго био регион конфликата, али да сада жели да га Европска унија мирно уједини, при чему ће Србија бити стабилизујући фактор. „Веома сам захвалан немачкој канцеларки Ангели Меркел што је иницирала ову Конференцију и упутила овај сигнал. Следеће године ће Конференција бити одржана у Аустрији, а потом у Француској. То значи да ЕУ западни Балкан сматра озбиљно партнером“, истакао је он у интервјуу бечком дневнику „Пресе“.

Дачић је рекао да ће у Берлину бити евалуиран процес ширења, усагласиће се спољнополитичке позиције и биће разговарано о економским пројектима као што су изградња путева и железничких веза. Када је реч о председавању Србије ОЕБС-ом, идуће године, он је најавио да ће Београд наставити курс који је започела Швајцарска. „Три тачке су битне – ОЕБС мора организовати надзор украјинско-руске границе, хуманитарну ситуацију у источној Украјини да побољша и да подстакне дијалог“, рекао је Дачић.

Он је указао да је Србија пријатељ Русије и ЕУ, да тежи ка чланству у Унији, и због тога жели током свог председавања ОЕБС-у да делује веома конструктивно. „Наше вођство треба да буде прихватљиво за све стране. Током припрема за председавање разговраћу са свим важним актерима – Немачком, ЕУ, САД и Украјином и Русијом“, најавио је Дачић.

Извор: Танјуг