Најновије

Ивица Дачић за РТС Вести

Шеф дипломатије Ивица Дачић у интервјуу за РТС објашњава да се незабележен случај дипломатског скандала синоћ догодио у Савету безбедности када је шеф косовске дипломатије Енвер Хоџај оптужио и Србију да учествује у агресији на Украјину.

Хоџај је напао Русију да врши инвазију на исток Украјине, али је оптужио и Србију за учествовање појединаца у подршци групама проруских активиста у источној Украјини и да је тиме нарушила међународно право.

„Ја сам веома оштро реплицирао наводећи да је апсолутно непримерено да Косово било коме држи лекције у вези са међународним правом, јер је једнострано признавање независности Косова без договора са Србијом један прави пример кршења међународног права“, истиче Дачић.

С друге стране, како каже, указао је на то колико људи са Косова учествује у операцијама у Сирији и Ираку, али и на другим местима у оквиру терористичких организација, додаје Дачић.

Шеф српске дипломатије истиче да такав приступ не може да нас води напред.

„Ми причамо о будућности, а представници Косова користе сваку прилику да, чак и на седници СБ, уз подршку других земаља, позивају друге чланица да признају Косово“, наводи Дачић.

Савет безбедности Уједињених нација подржао је формирање Специјалног суда за ратне злочине које је ОВК починила над Србима и неалбанцима на Косову и Метохији.

Дачић очекује да се до почетка следеће године формира тај суд.

Оно што посебно радује, истиче Дачић, јесте и то што су представници неких чланица СБ рекли да ако „Косово хоће да се сучио са својом будућношћу – мора прво да се суочи са својом прошлошћу“.

Такође, на седници је указано и на неимплементацију онога што је договорено Бриселским споразумом нарочито кад је реч о закону о амнестији, о буџету, локалним самоуправама, али и формирању Заједнице српских општина, додаје Дачић.

Шеф дипломатије указује да је безбедност на КиМ и пограничним областима још увек веома проблематична, што указује и убиство припадника српске жандармерије код Куршумлије.

Дачић је додао да је Србија спремна да учествује у наставку дијалога и нада се да ће ЕУ дати позитиван подстицај свему томе.

Извор: РТС