Најновије

Интервју Дијане Вукомановић за “Данас” Вести

Др Дијана Вукомановић, потпредседница Социјалистичке партије Србије, у разговору за Данас говори да је нереалан сценарио Бориса Тадића и његове Нове демократске странке да уђу у Владу Србије, након евентуалне реконструкције, уместо Социјалистичке партије Србије.

То кажем не зато што смо ми толико јаки и незамењиви, него зато што је Борис Тадић и цела опозиција толико слаба, каже у разговору за Данас др Дијана Вукомановић, потпредседница Социјалистичке партије Србије.

Постоји ли ипак криза у владајућој коалицији након поруке министра полиције Небојше Стефановића премијеру Александру Вучићу да размисли о даљој коалицији са СПС?

– Не бих односе у владајућој коалицији назвала кризом. Пре бих их назвала неспоразумима, који би требало да се реше у директној комуникацији између лидера наших партија, Дачића и Вучића, јер они сарађују на дневној основи. Питање да ли смо ми потребни напредњацима је разрешено оног тренутка када су нас позвали да са њима делимо одговорност за реформску политику. Увек је теже бити власт него опозиција. То знамо и ми и напредњаци.

Да ли ће о односима у владајућој коалицији бити речи и на вашем Главном одбору и Председништву средином септембра?

– Наравно, то није ништа неуобичајено, будући да је реч и о међупартијским односима, не само на републичком нивоу већ и у различитим локалним срединама. Али, на дневном реду неће бити питање нашег изласка из коалиције на републичком нивоу. За нас социјалисте приоритет имају државни интереси Србије, и трудићемо се да партијски или лични интерес стављамо увек у функцију остварења државних интереса Србије.

На Председништву и ГО биће речи и о предстојећем конгресу. Да ли се већ сада зна на који ће начин бити бирано ново руководство СПС – непосредним или делегатским путем?

– Формираћемо организациони одбор за припрему Конгреса, а све одлуке око начина избора кадрова биће донете у складу са Статутом. Легитимно је разговарати и о промени модалитета избора унутар СПС-а, али негативни примери ДС или ЛДП-а нас уче да експериментисање са гласањем унутар партије у циљу симулације демократије не гарантују ни јединство странке ни успех на изборима.

Да ли је Ивица Дачић једини кандидат за председника СПС?

– Свака партија истиче у први план свог најјачег човека за лидера. У СПС-у је најјачи лидер Ивица Дачић, ту нема никакве дилеме. Демократски процес унутар партије не помаже много, ако немате јаког кандидата за лидера. Дачић од 2012. успева да добије подршку око пола милиона гласова грађана на изборима, а осим Милутина Мркоњића ниједан други функционер СПС-а није тестирао рејтинг свог имена и презимена у бирачком телу. Зато Дачић нема јаког противкандидата унутар партије.

Спекулише се да ипак има сукоба на релацији Ружић – Дачић.

– И Дачић и Ружић су демантовали да постојање такви „сукоби“. Унутар СПС-а може да постоји само једна политика и једна струја – црвена. Ту црвену нит наше политике репрезентује Дачић. Узалудно је формирати било какву другу политику или струју, а поготово не, да је тако назовем, „ружичасту“, ако она нема подршку у нашем бирачком телу.

Очекујете ли да ћете поново бити изабрани за потпредседника, упркос томе, како тврде ваши противници, што осим Дачићеве, немате подршку странке?

– Политиком се професионално бавим већ две деценије, првенствено као стручњак – докторирала сам на теми идеологија политичких партија, и у активну политику нисам ушла као „Дачићев пријатељ“, већ као стручњак. Аутор сам програма СПС-а који је усвојен на прошлом 8. Конгресу, 2010. године. То је мој „политички мираз“ којим сам се квалификовала за место потпредседника и на које су ме изабрали чланови Главног одбора.

Да ли сте због таквих критика и објавили на Твитеру Вашу чланску карту у СПС?

– Само сам указала на чињеницу да сам члан СПС већ 16 година, од 1998. године. Тек толико да демантујем нетачне информације које се пласирају у појединим медијима. Ни мање ни више.

Поднели сте оставку на чланство у Надзорном одбору „Вечерњих новости“ пре препоруке Вучића и Дачића о дуплим функцијама?

– То је била моја лична одлука – шеф сам Посланичке групе СПС у парламенту, и имам пуно партијских обавеза. Осим тога држава је донела стратешку одлуку да се повлачи из власништва у медијима. Практикујем оно што проповедам.

Осим вас нико из СПС није поднео оставку на дуплу функцију?

– Тај процес унутар СПС јесте отпочео, и биће убрзан у контексту припрема за Конгрес. Знам да су оставку на дупле функције већ дали неки функционери, или се припремају да се повуку са одређених функција у блиској будућности.

Извор: Данас

Фото: Мирко Јовановић/СПС