Најновије

Говор Ивице Дачића на свечаности „Доситејеве поруке“ Вести

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је говор на свечаности „Доситејеве поруке“ поводом обележавања 10 година од оснивања Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и 275 година од рођења Доситеја Обрадовића.

„Чини ми част и задовољство да поздравим овај уважени скуп поводом обележавања 10 година од оснивања Задужбине „Доситеј Обрадовић“ и 275 година од рођења Доситеја Обрадовића, најобразованијег Србина свог доба и утемељивача модерне Србије.

Од свог оснивања, Задужбина посвећено и са успехом ради на остваривању свог основног циља, да нас окупља око порука и вредности стваралачког бића српског народа. Заснована на темељима српске традиције и културе, истрајно негује ове вредности и, окренута ка будућности, указује на неопходност сталног учења и усавршавања посебно младих људи, који ће, као што је то чинио Доситеј у свом времену, градити модерну Србију у модерној Европи. Овом циљу, који је Доситеј, као велики визионар, препознао још у 18. веку, Србија је и данас у потпуности посвећена.

Образујући се у највећим европским центрима тог времена, Доситеј Обрадовић је несебично преносио стечена знања свом народу којем се увек враћао и помагао у најтежим историјским тренуцима. По окончању Првог српског устанка у Србији, својим знањем помогао је устројство нове државе. Основао је Велику школу – будући универзитет 1808. године и Богословију 1810. Као члан Правитељствујушчег совјета био је први министар просвете у Србији. Приближио је Србији Европу и свет и Србију Европи и свету.

Својим животом и делом у потпуности је потврдио једно од својих „наравоученија“ – Блажен је и богат само онај који за добро читавог друштва ради и после себе лепо име оставља.

Извор: Министарство спољних послова