Govor Ivice Dačića na svečanosti „Dositejeve poruke“ Vesti

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić održao je govor na svečanosti „Dositejeve poruke” povodom obeležavanja 10 godina od osnivanja Zadužbine “Dositej Obradović” i 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića.

„Čini mi čast i zadovoljstvo da pozdravim ovaj uvaženi skup povodom obeležavanja 10 godina od osnivanja Zadužbine „Dositej Obradović” i 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića, najobrazovanijeg Srbina svog doba i utemeljivača moderne Srbije.

Od svog osnivanja, Zadužbina posvećeno i sa uspehom radi na ostvarivanju svog osnovnog cilja, da nas okuplja oko poruka i vrednosti stvaralačkog bića srpskog naroda. Zasnovana na temeljima srpske tradicije i kulture, istrajno neguje ove vrednosti i, okrenuta ka budućnosti, ukazuje na neophodnost stalnog učenja i usavršavanja posebno mladih ljudi, koji će, kao što je to činio Dositej u svom vremenu, graditi modernu Srbiju u modernoj Evropi. Ovom cilju, koji je Dositej, kao veliki vizionar, prepoznao još u 18. veku, Srbija je i danas u potpunosti posvećena.

Obrazujući se u najvećim evropskim centrima tog vremena, Dositej Obradović je nesebično prenosio stečena znanja svom narodu kojem se uvek vraćao i pomagao u najtežim istorijskim trenucima. Po okončanju Prvog srpskog ustanka u Srbiji, svojim znanjem pomogao je ustrojstvo nove države. Osnovao je Veliku školu – budući univerzitet 1808. godine i Bogosloviju 1810. Kao član Praviteljstvujuščeg sovjeta bio je prvi ministar prosvete u Srbiji. Približio je Srbiji Evropu i svet i Srbiju Evropi i svetu.

Svojim životom i delom u potpunosti je potvrdio jedno od svojih „naravoučenija” – Blažen je i bogat samo onaj koji za dobro čitavog društva radi i posle sebe lepo ime ostavlja.

Izvor: Ministarstvo spoljnih poslova