Обнова пруге до почетка 2015. Вести

Председник Скупштине “Железница Србије” Зоран Анђелковић рекао је да би цела деоница барске пруге која је оштећена у мајским поплавама, на правцу према Пожеги, требало да буде завршена до почетка 2015. године.

“Очекујемо да би нормализација соабраћаја на тој деоници могла да уследи око половине јануара”, рекао је Анђелковић новинарима приликом обиласка радова на деоници пруге Лазаревац-Лајковац.

Та деоница ће бити пуштена у саобраћај 1. октобра, након обнове 1,4 километара пруге. Радови су почели 6. августа, а коштаће 51 милион динара.

Анђелковић је најавио да ће по новом реду вожње за десет дана бити у саобраћају и први електромоторни воз набављен из кредита ЕБРД. Тај воз ће се кретати брзином и до 160 километара на сат ка Ваљеву, Нишу, Новом Саду и Суботици.

Анђелковић је изразио наду да ће од Нове године Србија имати реформисано железничко предузеће са два посебна предузећа за инфраструктуру и саобраћај, а пословаће у складу са европским директивама.

Такво пословање, по његовим речима, обезбедило би другачије финансирање Железница, па чак и увођење финансирања јавног превоза желеницама на деоницама где се сматра да је то потребно, али и одржавање железничких коридора на начин како се то ради и за путну инфраструктуру.

Анђелковић је истакао да тренутно “Железнице Србије” дневно “Бевозом” превезу више од 30.000 путника, односно месечно више од милион.

Изразио је наду да би увођењем електровозова тај број могао да буде дуплиран, што би омогућило квалитетнији превоз од Београда до Панчева и Батајнице.

То би смањило уништавање путева и растеретило би саобраћај. Саобраћај “Беовозом” на релацији Београд-Ваљево могао би да буде поново успостављен у наредних неколико дана”, рекао је Анђелковић и најавио да ће тендер за реконструкцију друге деонице која је била оштећена у поплавама, Ваљево-Градац, бити расписан следеће недеље, а радови завршени у року од 120 дана.

Зоран Анђелковић рекао је и да ће у наредних десетак дана у Србију стићи први од воза који је купљен од швајцарске компаније Штадлер и да ће бити укључен у саобраћај од наредне године.

Анђелковић је у Лајковцу рекао новинарима да је реч о новим електромоторним возовима које Србија купује кредитом Европске банке за обнову и развој од 99 милиона евра.

Анђелковић је подсетио да је руским кредитом предвиђено да Железнице Србије купе и одређени број нових руских дизел моторних возова и да ће се и они наћи на српским пругама у току 2015. године.

Други Штадлеров воз у Србију треба да стигне у првој половини децембра, а трећи до краја ове године. Након тога ће све до августа наредне године у Србију ће пристизати по два воза месечно.

Капацитет Штадлеровог воза је 465 путника са 12 седишта првог разреда, 224 фиксних и 11 помоћних седишта, као и 230 места за стајање. Реч је о четвороделним возовима максималне брзине од 160 километара на сат.

Извор: Данас

Категорије: Вести