Најновије

У 2015. наплата утрошеног гаса 100 одсто Вести

Генерални директор Jавног предузећа „Србиjагас“ Душан Баjатовић изjавио jе да jе „Србиjагас“ добио задатак да у 2015. години наплата утрошеног гаса мора бити 100 одсто, тако да нема нових задуживања тог jавног предузећа чиjа ће досадашња дуговања преузети држава.

Баjатовић jе навео да та компаниjа мора да обезбеди додатних 60 милиона евра за смањење дефицита републичког буџета за наредну годину.

Баjатовић jе рекао да jе ту одлуку донела Влада Србиjе, а детаље ће ускоро изнети премиjер Aлександар Вучић и министар финансиjа Душан Вуjовић.

„Србиjагас“ тренутно дугуjе 633 милиона евра банкама по свим основама, а том Jавном предузећу дугуjу 1,1 милиjарду евра, од чега рецимо, Петрохемиjа дугуjе 250 милиона евра, топлане око 150 милиона евра, навео jе Баjатовић.

Дуговања „Србиjагаса“ преузеће држава и то средствима из буџета и тиме ће практично почети финансиjско реструктуирање тог предузећа, рекао jе Баjатовић новинарима у Привредноj комори Србиjе.

 „Србиjагас“ jе припремио документ о реструктуирању тог предузећа, коjи jе усаглашен са Eвропском комисиjом и чека се да се руски партнери усагласе са тим документом, због постоjања других међународних уговора, као што jе изградња магистралног гасовода „Jужни ток“, обjаснио jе Баjатовић.

Реструктуирање „Србиjагаса“ ће практично почети ове године и траjаће до краjа 2017. године, до извршења Tрећег енергетског пакета, рекао jе Баjатовић и додао да ће прва фаза бити спроведена у току 2015. године и то ће подразумевати раздваjање те компаниjе по енергетским делатностима.

Извор: Танјуг