Најновије

Душан Бајатовић за “Блиц” Вести

Све је спремно за почетак изградње гасовода “Јужни ток” кроз Србију, потврдио је директор “Србијагаса” и извршни директор “Јужног тока Србија” Душан Бајатовић.

До краја месеца биће издата грађевинска дозвола за трасу гасовода како би радови почели већ у октобру. Изградња креће без обзира на догађаје у Бугарској, у којој су радови суспендовани док се пројекат не усагласи са правилима ЕУ, додаје Бајатовић.

Бајатовић је нагласио да ће држава преузети досадашња дуговања “Србијагаса”, која износе 633 милиона евра , док том предузећу дугују 1,1 милијарду евра и да од 2015. наплата утрошеног гаса мора бити 100 одсто.

Завршетак изградње планиран је за две године, а радови ће почети на више места у Србији, тамо где су решени правно имовински проблеми. Први радови почеће у Војводини, а одмах затим у Поморављу, рекао је Бајатовић и додао да су из Европске комисије потврдили да се неће мешати у изградњу деонице “Јужни ток” кроз Србију.

Капацитет “Јужног тока” кроз Србију износиће 40 милијарди кубних метара .

Говорећи о могућностима изградње трећег крака, Бајатовић је рекао да је код Параћина остављена могућност да се направи крак ка Македонији, Косову и Метохији и Румунији.

Извор: Блиц