Dušan Bajatović za “Blic” Vesti

Sve je spremno za početak izgradnje gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, potvrdio je direktor “Srbijagasa” i izvršni direktor “Južnog toka Srbija” Dušan Bajatović.

Do kraja meseca biće izdata građevinska dozvola za trasu gasovoda kako bi radovi počeli već u oktobru. Izgradnja kreće bez obzira na događaje u Bugarskoj, u kojoj su radovi suspendovani dok se projekat ne usaglasi sa pravilima EU, dodaje Bajatović.

Bajatović je naglasio da će država preuzeti dosadašnja dugovanja “Srbijagasa”, koja iznose 633 miliona evra , dok tom preduzeću duguju 1,1 milijardu evra i da od 2015. naplata utrošenog gasa mora biti 100 odsto.

Završetak izgradnje planiran je za dve godine, a radovi će početi na više mesta u Srbiji, tamo gde su rešeni pravno imovinski problemi. Prvi radovi počeće u Vojvodini, a odmah zatim u Pomoravlju, rekao je Bajatović i dodao da su iz Evropske komisije potvrdili da se neće mešati u izgradnju deonice “Južni tok” kroz Srbiju.

Kapacitet “Južnog toka” kroz Srbiju iznosiće 40 milijardi kubnih metara .

Govoreći o mogućnostima izgradnje trećeg kraka, Bajatović je rekao da je kod Paraćina ostavljena mogućnost da se napravi krak ka Makedoniji, Kosovu i Metohiji i Rumuniji.

Izvor: Blic