Ivica Dačić za RTS Vesti

Glavna vest jeste smanjenje plata i penzija, ali cilj toga je da se poveća privredna aktivnost i da se stvori održiv budžet, kako bi izbegli argentinski scenario, rekao je za RTS prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić.

Cela Vlada je jedinstvena o predloženim merama štednje, kaže Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da su lideri koalicije okupljene oko SPS-a razgovarali sa premijerom Aleksandrom Vučićem o svim modalitetima štednje i da su iscrpljene sve mogućnosti.  

“Mi moramo da znamo šta želimo u narednom periodu. Ako bismo gledali samo ovu meru, to je nedovoljno da vidimo celinu. Želimo da Srbija učini velike iskorake napred, jer mali iskoraci nisu dovoljni”, naveo je Dačić gostujući u Dnevniku RTS-a.

Prema njegovim rečima, niko ne može da kaže da su plate i penzije visoke, već je BDP nizak.

Dačić je naglasio da je problem što se troši više nego što budžet može da podnese.

“Cilj ovih mera nije smanjivanje plata i penzija, već je cilj veći BDP, a to znači da građani imaju veći godišnji prosek po glavi stanovnika”, istakao je Dačić.

Ministar je rekao da su dve najvažnije stvari koje su urađene iskorak ka evropskim integracijama, čemu su posebno doprineli razgovori sa Prištinom.

Govoreći o otpuštanju viška radnika u javnom sektoru, Dačić je rekao da tu nema mnogo mehanizama i da Vlada odlučuje sistematizacijom koliko ima mesta.

“Siguran sam da će u javnim preduzećima morati da se napravi analiza. Svako ko ne odgovara, ako se ne za šta radi, onda ne treba da radi”, naveo je Dačić.

Ministar je rekao da, iako se došlo do sume od 750.000 ljudi koji rade u javnom sektoru, nema preciznih podataka koliko će biti otpušteno.

Srbija se od 2005. godine zadužila za 12, 13 milijardi. “Gde su te pare, gde su potrošene”, zapitao se Dačić i konstatovao da taj novac nije uložen u privredu.

“Cilj je da više proizvodimo. Ovo nisu Vučićeve mere, ovo su mere Vlade Srbije, svi snosimo odgovornost”, naveo je prvi potpredsednik Vlade.

Dačić je rekao da sa predstavnikom Evropskog parlamenta Eduardom Kukanom, koji boravi u poseti Srbiji, nije razgovarao o Rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se zahteva obustavljanje izgradnje gasovoda “Južni tok” i istakao da to telo nema izvršna ovlašćenja.

“Kukan je predsednik Komisije Evropskog parlamenta za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nismo razgovarali o tome”, rekao je Dačić.

Prvi potpredsednik Vlade istakao je da je “Južni tok” projekat od nacionalnog i državnog značaja.

Evropski parlament juče je na plenarnoj sednici u Strazburu usvojio rezoluciju u kojoj se zahtevaju oštrije sankcije prema Rusiji i obustavljanje izgradnje gasovoda “Južni tok”.

Izvor: RTS