Ivica Dačić za TV Pink Vesti

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija iscrpela sve mogućnosti da živi na veresiju, te da je koalicija oko SPS na čijem je čelu potpuno saglasna sa merama štednje.

“Srbija je na raskrsnici da preduzme ozbiljne mere ili da se nastavi sa lažima kojima nekada mora doći kraj, bolan kakav je bio u Grčkoj i Argentini”, rekao je Dačić za TV Pink.

On je naglasio da se plate i penzije ne smanjuju zato što neko misli da su visoke, već zato što nemaju pokriće u proizvodnji i prihodu.

Prema njegovim rečima, moramo da imamo budžet koji je održiv, a to znači da ne smemo da imamo ovoliko visok deficit koji pokrivamo zaduživanjem.

Dačić je rekao da će se smanjiti ukupna masa sredstava koja ide za plate i penzije, ali smanjenjem neće biti obuhvaćeni građani sa najnižim primanjima.

“Ovakva odluka je pravedna i u vladi nemamo dilemu da li je takva odluka trebalo da se donese ili ne”, istakao je Dačić, koji je ponovio da je vlada jedinstvena po tom pitanju i da to nije samo odluka premijera.

On je istakao da će zahvaljujući ovakvom potezu vlade, Srbija sledeće godine uštedeti oko 700 miliona evra, a u narednim godinama skoro milijardu i po evra i smanjiti deficit.

Takođe, rekao je, mere vlade će prekinuti propadanje privrede i pomoći pokretanje “točka ekonomske mašine” Srbije u drugom smeru, već za godinu-dve.

“Srbija je zaista iscrpela sve druge mogućnosti da živi na veresiju u narednom periodu”, rekao je Dačić i dodao da je neodgovorna politika u prethodnom periodu dovela do toga da je zemlja zadužena za više desetina milijardi evra, a nije došlo do povećanja bruto-društvenog proizvoda i rasta zaposlenosti.

Izvor: Tanjug