Најновије

Дачић на седници Савета безбедности УН Вести

Први потпредседник Владе Србиjе и министар спољних послова Ивица Дачић рекао jе у Њуjорку да Србиjа поздравља усваjање резолуциjе о страним плаћеницима и поручио да jе Србиjа спремна да унапреди сарадњу са свим земљама региона и шире у борби против тероризма.

Дачић jе учествовао на седници Савета безбедности УН коjом jе председавао амерички председник Барак Oбама.

„Србиjа, jедан од коспонзора, поздравља усваjање резолуциjе о страним терористичким борцима коjа ће, уверени смо, дугорочно допринети решавању проблема тероризма у свим његовим облицима и поjавама, као наjозбиљниjе претње међународном миру и безбедности“, рекао jе Дачић.

Шеф српске дипломатиjе jе изразио уверење да ће резолуциjа и дискусиjа оjачати сарадњу међу свим земљама чланицама УН у борби против тероризма и екстремизма.

Kако jе нагласио, терористичка претња повећана jе у протеклоj децениjи, а екстремистичке активности свих врста свугде налазе плодно тле у нестабилноj политичкоj ситуациjи и недостатку социjално-економске перспективе.

„Проблем тероризма jе комплексан и захтева координациjу активности и посвећивање jеднаке пажње свим његовим аспектима, на националном и међународном нивоу“, рекао jе Дачић.

Kорени тероризма су разноврсни и распрострањени и обухватаjу jачање фанатизма, искљученост из друштва, посебно етничких и верских мањина, недостатак приступа образовању, радним местима и економским приликама, додао jе Дачић.

„Борба против тероризма биће тешка и дуготраjна, а само воjне мере неће бити довољне. Нужан jе мултидимензионални приступ и из тог разлога поздрављамо данашње усваjање резолуциjе“, поручио jе Дачић.

Подсетивши да се и Србиjа суочавала с проблемом страних бораца, Дачић jе навео да ће и Србиjа имати закон коjи предвиђа строге казне за оне коjи се боре у иностранству, као и за оне коjи их регрутуjу и финансираjу.

Oн jе поновио да jе Србиjа спремна да унапреди сарадњу са свим земљама у региону и шире у борби протви тероризма.

Извор: Танјуг